Artnit

Utorak, 06 Avgust 2013 20:35

Mediteranski stil uređenja doma Istaknut

Mediteranski stil uređenja potiče iz mediteranskih regija Španije, Italije, Grčke i Francuske. Dom uređen u ovom stilu je posebno zanimljiv u toku letnjih meseci, ali i tokom cele godine, jer unosi delić mediteranske lepote. Uređenjem enterijera doma u mediteranskom stilu stvara se mala oaza mira.

U svojoj osnovi mediteranski stil uređenja doma je lagan i funkcionalan. Njegova glavna odlika je pronalaženje idealne ravnoteže između enterijera i prirodne sredine.

Mediteranski stil karakterišu prirodne boje zidova, dekorativnih tkanina za nameštaj, zavesa, tepiha, prekrivača, ali i podova. Izbor boja odgovara nijansama iz prirode poput terakote, smeđe kao boja zemlje, nežne boje agruma, morskoplave, neutralno bele ili nežne boje lavande, boje rđe. Tople, umirujuće i neutralne nijanse se kombinuju sa plavom, teget i zlatnom bojom. Azurna, tirkizna i safirna boja se mogu povezati sa nijansama mora, dok zlatni elementi oslikavaju sjaj zalaska sunca. Mogu da se kombinuju boje na zidovima, i da se tamnijom nijansom oboji samo jedan zid, dok će ostali zidovi biti u beloj boji.

U mediteranskom stilu uređenja doma se koriste grubo obrađeni prirodni materijali od kojih su najdominantniji kamen i borovo drvo. Neobrađeni mermer se koristi posebno za unutrašnje stepenice. Materijali se često prepliću i na drvenom nameštaju se vide detalji od kamena i stakla.

Bogate teksture su karakteristične za mediteranski stil. Kombinuju se posebno teksture na plafonu i zidovima. Španski zid je često prisutan u ispreplitanju tekstura. Drvene grede na plafonu, bilo prave ili lažne stvaraju upečatljive vizuelne efekte.

Zidovi imaju izražajne teksture, i mogu da budu od grubo izrađenog kamena u svom izvornom obliku, ili urađeni od ručno oslikanih keramičkih pločica. U klasičnim zidovima prilikom građenja mogu se napraviti udubljenja koja će služiti kao police.

Podovi su najčešće prekriveni pločicama neutralnih boja ili parketima. Umesto klasičnog parketa zanimljiv izbor su grublje veće daske drveta, koje se mogu lakirati ili obojiti u tanje ili deblje namaze bele ili braon boje. Podovi se mogu prekriti i pločicama od terakote. Tepisi se retko koriste, ali ako se ipak stavljaju treba se opredeliti za jednostavnije pamučne, gotovo jednobojne varijante.

Nameštaj mediteranskog stila varira od jednostavne funkcionalnosti, do ekstremne formalnosti. Nameštaj je često izrađen od materijala poput pletene trske, kovanog gvožđa i drveta, a sve su zastupljeniji i bambus, ratan i tikovina. Komadi su niski, sa ukrasnim nožicama i postoljima, ramovi i okviri su teški, često patinirani ili paljeni. Nameštaj treba da bude praktičan, jednostavnih linija u prirodnoj boji ili obojen u tipične mediteranske boje. Uz drveni nameštaj dobro se uklapaju komadi od kovanog gvožđa, kao što je na primer stočić za kafu.

Prozračni materijali su prisutni u mediteranskom stilu zbog svoje lakoće i asocijacije na leto. Dekorativne tkanine koje se stavljaju na nameštaj, sofu ili stolice treba da budu lagane i prirodne, a idealni su svila i pamuk. Dezeni mogu biti različiti - stilizovano lišće i cveće, razni geometrijski uzorci, morski motivi. Zavese stvaraju osećaj prozračnosti i zato moraju biti svetle i od laganih prirodnih materijala. Zavese stolnjaci, prekrivači često su i jednobojni, ili ukrašeni belo-plavim prugama, cvetnim ili geometrijskim uzorcima. Za posteljinu prekrivače i ukrasne jastučiće preporučuju se materijali poput lana i pamuka koji omogućavaju lakše disanje kože, naročito za vreme letnjih vrućina.

Detaljima se unosi duh Mediterana i obogaćuje životni prostor. Na police ili na pod mogu se staviti keramičke posude sa svežim ili osušenim buketićima lavande ili maslinovih grančica. Drveni modeli brodova su uvek interesantan detalj.

Lepi detalji u mediteranskom stilu uređenja doma mogu da budu glazirane keramičke posude ili vaze, grnčarija, ukrasi od školjaka, korali, svećnjak od kovanog gvožđa.

Zidovi se mogu ostaviti prazni, ili se osvežiti laganim akvarelima sa morskim motivima. Na zid se mogu staviti foto tapete ili zidne nalepnice sa morskim motivima poput brodova, svetionika, školjki ili riba. Uz malo mašte zidovi se mogu i ručno naslikati.

Rasveta treba da bude slična prirodnom svetlu. Na plafon se stavljaju jača rasvetna tela, a lampe na podu i komodama su prigušene.

Pročitano 5161 puta Poslednji put izmenjeno Utorak, 01 Januar 2019 12:00

1 komentar

  • Link komentara Sergio Najera. Ponedeljak, 23 Septembar 2013 06:54 napisao/la Sergio Najera.

    I dont speak Serbian, but I want to tell you that this is a magnificent page, Is amazing how you put all the beautiful deco in one place at same time.. I love it.. ♥

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Uređenje doma Mediteranski stil uređenja doma