Odštampajte ovu stranicu
Subota, 03 Avgust 2013 19:43

Boje u dečjoj sobi Istaknut

Boje su u uređenju dečje sobe veoma važan elemenat. One treba da odražavaju godine i ličnost deteta, a istovremeno da stvore prijatan prostor u kome dete može da se igra i druži, da uči i spava. Dizajneri enterijera preporučuju da se koriste najviše tri boje da soba ne bi delovala haotično i neprijatno, a i da bi se povezala sa enterijerom doma. U izboru boja treba uvek da učestvuje i dete, jer je to ipak njegov mali prostor.

Deca vole da imaju svetle, zanimljive i jedinstveno obojene sobe. To ukazuje na njihovu vedrinu i maštovitost. Prilikom izbora boje za dečju sobu treba uskladiti sve elemente: podove, zidove, nameštaj, zavese, tepih, jastučiće i rasvetna tela.

Žuta boja stimuliše, unosi toplinu i vedrinu u dečju sobu. Zavisno od nijanse žute boje, dečja soba može da bude nežna, svetla, vedra, ispunjena toplinom, ili previše razigrana. Jake nijanse žute boje mogu malo da se ublaže sa plavom, zelenom ili neutralnim bojama.

Narandžasta boja je zaista odličan izbor za decu koja još nisu tinejdžeri. To je zabavna boja, podjednako dobra i za devojčice i dečake. Pošto je narandžasta boja ponekad suviše jaka može se ublažiti kombinovanjem sa belom bojom. Tako se dobija čist, svež, svetao prostor koji stimuliše na aktivnost.

Plava boja čini prostor dečje sobe prostranijim, unosi spokoj i mir. Na primer, na jednom zidu može da se stavi foto tapet sa svemirom i planetama što će dati zanimljivu notu ovom prostoru.

Zelena boja osvežava i prija očima, posebno nakon višečasovnog gledanja u monitor kompjutera. Ističe se da ova boja jača samopouzdanje i podstiče nade. Zbog toga je dobar izbor, posebno za tinejdžerske sobe, jer se u toj fazi života ponekad osećaju kao da su pod velikim pritiskom, zapadaju u melanholiju i depresivna raspoloženja. Posebno je dobra kombinacija sa belom bojom koja stvara prijatan opuštajući ambijent.

Ružičasta je jedna od najčešćih boja na koje se misli kada se dizajnira soba za devojčice. Mada može da izgleda kao kliše, ali može takođe da bude zaista zanimljiva i za sobe tinejđerki. Nežne suptilne nijanse ružičaste boje stvaraju osećanja vedrine. Može da se kombinuje sa neutralnim svetlim bojama poda ili zidova.

U uređenju dečje sobe sa crvenom bojom može da bude sve u redu, ali i sve pogrešno. Crveni tonovi podstiču želju, uzbuđenje i strast. Ako je crvena boja isuviše svetla, dečja soba ponekad izgleda previše zastrašujuće za dete. Tamnije nijanse crvene boje mogu da budu tople i gostoljubive. Posebno su zanimljive u kombinaciji sa belom bojom. Crvena se ne preporučuje kao osnovna boja u sobi deteta koje već ima višak energije i problem da se smiri. Crveni detalji kao na primer, jastučići, lampe, slike, knjige osvežavaju prostor.

Siva, braon i krem nijanse se preporučuju za uređenje soba hiperaktivne dece. Ove boje unose toplinu, udobnost i opuštenost, a najbolje su njihove svetle nijanse, jer stvaraju svetao i prijatan ambijent.

Mnogi roditelji misle da je bela boja loš izbor za dečju sobu, jer se lako prlja i nije tako zabavna. Ona je simbol čistoće i nevinosti, ali i mira i radosti. Prostor sa belom bojom vizuelno izgleda prostranije i svetlije. Svaka nijansa bele boje u kombinaciji sa različitim bojama može da bude zanimljiva za decu. Bela boja čini prostor lepim, ako se ukomponuje sa šarenom dečjom posteljinom i detaljima u boji.

Pročitano 3674 puta
Stefan Tanasijević

Najnovije:

Srodni članci