Artnit

Utorak, 16 Juli 2013 20:21

Zavese za male prozore Istaknut

Iako utiču na izgled sobe mali prozori se često zanemaruju u dizajniranju doma. Zavesa može vizuelno da poveća mali prozor svojom bojom, teksturom, dezenom, veličinom. Ona doprinosi stvaranju osobene atmosfere i ambijenta u enterijeru doma.

Mali prozor vizuelno izgleda veće ako se boja zavese slaže sa bojom zidova sobe. Najbolji izbor su jednostavne zavese koje imaju sličnu boju, teksturu ili dezen kao zid.

Zavese svetlijih boja, poput krem ili vanile, propuštaju više svetlosti od tamnih boja i dobar su izbor za male prozore. Prozračne i svetle zavese vizuelno povećavaju, ali i osvetljavaju prostor.

Horizontalne linije sugerišu širinu i stvaraju optičku iluziju da je prozor veći i širi nego što stvarno jeste. Horizontalna roletna, kao i trakasta zavesa u bilo kojoj boji vizuelno stvara efekat većeg prozora.

Vertikalne roletne ili trakaste zavese daju iluziju da je prozor mnogo viši nego što zapravo jeste. Ove zavese su dobar izbor za manje prozore ugrađene u visoke zidove, kao što su zasvođeni plafoni.

Da bi prozori izgledali veće i lepše garnišne treba da se postave visoko iznad prozora, i o njih okače zavese koje padaju do poda.

Da bi se vizuelno proširio uzak prozor i povećala količina svetla, garnišne mogu da se postave izvan širine od prozora, i za toliko prošire zavese. Zavese mogu da izgledaju zanimljivo ako se zavežu trakom.

Ako su prozori postavljeni u blizini ugla sobe i odvojeni užim delom zida, garnišne za oba prozora postavljaju se tako da se dodiruju u uglu. Na taj način stvara se zanimljiv izgled jednog neprekinutog prozora, koji izgleda veće nego bez zavesa.

Ako se mali prozori dodiruju u uglu, a između njih nema zida, zavese ili roletne su dobro rešenje. Zavese svojim bojama, teksturom i dezenom stvaraju razigran deo u prostoru. Kada su spuštene roletne izgledaju kao veoma upečatljiv panel boje, a kada se podignu, prozor će zasijati i omogućiti nezaklonjen pogled.

Pročitano 11788 puta Poslednji put izmenjeno Nedelja, 22 Septembar 2013 12:17

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Uređenje doma Zavese za male prozore