Artnit

Ponedeljak, 15 Juli 2013 20:10

Boje u kuhinji Istaknut

Kuhinja je kutak sigurnosti i porodičnog okupljanja, a ne samo mesto gde se sprema hrana. Bez obzira na njen stil i dimenzije boja uvek ima bitnu ulogu u njenom uređenju. Boje stvaraju prijatan ambijent i osobenu atmosferu u kuhinji, i povezuju je sa ostalim elementima enterijera doma.

Svetlije boje, kao što su bela, krem, žuta, svetloplava, svetlozelena su najčešći izbor za kuhinje, jer su one često malih dimenzija i lošije osvetljene prirodnim svetlom. Svetlije boje osvetljavaju i vizuelno stvaraju utisak većeg prostora. Tamnije boje se preporučuju u velikim i dobro osvetljenim kuhinjama u kombinaciji sa drugim bojama.

Bela boja se smatra klasičnom u dizajnu kuhinje. Ona je čista, svetla, reflektuje svetlost, čini prostor vizuelno većim i može se složiti sa svim bojama. Osim čisto bele boje postoje i razne njene nijanse, kao što su plava, siva, ružičasta, i mogućnosti dizajniranja sa belom bojom su veoma velike. Bela kuhinja može da se osveži detaljima u boji, ali i cvećem i zelenilom.

Prirodna paleta boja je uvek dobar izbor za kuhinje. Moderne, kao i klasične kuhinje su često od drveta i u prirodnim bojama drveta. Braon, bež, mrka boja će kuhinju učiniti mirnim, urednim i toplim prostorom.

Crvena kuhinja donosi optimizam, energiju i vitalnost. Ona podstiče apetit i uživanje, i kao da je stvorena za hedoniste. U njoj može da se uživa u jelu i piću, kuvanju, ali i u druženju.

Žuta boja osvežava, podstiče dobro raspoloženje i razgovor, a malu kuhinju čini vizuelno prostranijom. Žuta kuhinja zrači toplinom, životnom energijom i vedrinom. Idealna je za ljude koji se ne pridržavaju propisanih kulinarskih recepata.

Narandžasta boja je dobar izbor, posebno za kuhinje sa malo dnevnog svetla, ili one na severnoj strani, jer stvara udoban, topao i svetao prostor. Ova boja smanjuje stres, podstiče apetit i komunikaciju.

Zelena kuhinja deluje smirujuće i stvara osećaj sigurnosti i zaštićenosti. Zelena boja podstiče na isprobavanje novih recepata, i uživanje u ukusima, mirisima i teksturama novih jela.

Iako je plava hladna boja, kuhinja u njenim nijansama, naročito ako se kombinuje sa belim detaljima odmara i smiruje. Plava boja smanjuje apetit, ali podstiče ljude na razgovore za stolom. Pošto plava boja vizuelno povećava prostor dobar je izbor za male i uske kuhinje.

Siva boja se u svim nijansama sve češće pojavljuje u kuhinji. Kuhinja u sivoj boji izgleda moderno i sofisticirano. Nijanse sive boje na zidovima stvaraju mirnu neutralnu pozadinu, a druge boje mogu da budu akcenat i ožive prostor.

Pročitano 10350 puta Poslednji put izmenjeno Sreda, 08 Maj 2019 11:19

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Uređenje doma Boje u kuhinji