Artnit

Četvrtak, 11 Juli 2013 20:19

Boje u dnevnoj sobi Istaknut

Dnevna soba je jedna od najvažnijih prostorija u domu, jer tu porodica provodi najviše vremena, u njoj se primaju gosti. Ona i najbolje predstavlja lični stil enterijera doma i u njenom uređenju boja može da ima veoma bitnu ulogu. Prava boja može da transformiše dnevnu sobu u elegantan, udoban prostor, ali pogrešne boje mogu da je pretvore u noćnu moru.

Boje dnevne sobe se biraju na osnovu njenog stila uređenja. Na primer, uz moderan nameštaj i dekoracije verovatno će izgledati bolje sa modernim koloritom u beloj, crnoj i sivoj boji, nego sa tradicionalnom šemom boja ispunjenom bogatim nijansama.

Osnovno pravilo za dekorisanje bojama je 60-30-10. Prema ovom pravilu 60 odsto u dnevnoj sobi treba da bude dominantna boja, 30 odsto sekundarna boja, a 10 odsto može da bude akcenat boja. Sve tri boje treba da se dobro slažu.

Šema boja u dnevnoj sobi se bira na osnovu najvećeg komada u njoj. Na primer, mogu se izabrati boje dezena na kauču da bi se kreirala ukupna šema boja. To će omogućiti da komadi nameštaja, ukrasi i zidovi budu skladno povezani sa određenim komadom u dnevnoj sobi.

Svetle boje otvaraju sobu, dok tamnije čine da prostor izgleda zatvoren. Ako je dnevna soba mala može da se vizuelno učini većom, ako se koriste svetlije nijanse. Sa druge strane ista soba će izgledati prijatnije sa srednjim i tamnim nijansama.

Izgled moderne dnevne sobe može da se dobije i uz pomoć neutralnih boja. Neutralna boja kao dominantna boja može da se uskladi sa crnom ili sivom kao sekundarnom bojom. Živost može da se doda, sa svetlijim nijansama kao akcentom, kao što su lima zeleno ili vatreno crveno.

Dnevna soba može da se dekoriše nijansama od svetle do tamne boje. Na primer, podovi mogu da budu tamne boje, srednje nijanse na zidovima, svetle nijanse na plafonu. To stvara udobnu postavku koja imitira prirodni svet. U prirodi bogata nijansa zemlje je tamnija od cveća, drveća, a sunčanim danom nebo je još svetlije.

Za stvaranje mirne atmosfere u dnevnoj sobi mogu da se koriste suptilne, prigušene nijanse prirodnih boja. Svetlobraon i mekanosiva boja obično služe kao dominantne boje, a njihove nijanse mogu da budu sekundarne boje i akcenat boje.

Tradicionalne boje su uvek dobar izbor za elegantan izgled dnevne sobe. Mogu da se koriste neutralne boje za zidove i kao dominantna boja, a kao sekundarna i akcenat boja bogate nijanse crvene, plave i braon boje.

Boje mogu da se mešaju i spajaju i da se koriste prelazne kolor šeme. Prelazna boja se uklapa, i u moderne i u tradicionalne prostore. Interesantne su kombinacije nijanse žutomrke i vanile sa bogatim nijansama, kao što su bordo ili teget.

Mada su komplementarne boje potpuno suprotne mogu da budu zajedno i da se međusobno ističu u dnevnoj sobi. Zbog jačine komplementarne boje mogu da se koriste njihove prigušene nijanse koje dodaju prijatno strujanje energije u sobi. Svetlije nijanse ovih boja nisu prijatne, jer "napadaju" oči. Moguće kombinacije uključuju crveno i zeleno, plavo i narandžasto, i žuto i ljubičasto.

Za sunčanu dnevnu sobu dobri su zemljani tonovi ili tonovi jarkih tonova. Svetli tonovi, kao što je safir plavo ili smaragdnozelena mogu da "zatrpaju" prostor bez mnogo svetla.

Mračna dnevna soba može da se osvetli sa sunčanim nijansama. Boja slonovače ili ljutić žuta čini da soba izgleda svetlije, posebno ako su ove boje dominantne ili se koriste za zidove. Duboke nijanse crvene, boje pomarandže i skoro sve nijanse braon i zlata mogu da kreiraju udoban, blistav prostor. Svetlije nijanse crvene ili narandžaste kao dominantne ili sekundarne boje mogu da izgledaju previše "nadmoćno" i jako.

Bela boja kao dominantna stvara jednostavan, čist dizajn u dnevnoj sobi. Sekundarna ili akcenat boja, kao što je na primer narandžasta ili crvena boja može da oživi sobu.

Dnevna soba u hladnim bojama stvara opuštajuću i mirnu atmosferu. Nijanse plave, ljubičaste ili sive boje su zanimljive kao dominantna boja u ovoj sobi. Sekundarna ili akcenat boja može da bude neka neutralna boja.

Pročitano 42139 puta Poslednji put izmenjeno Sreda, 08 Maj 2019 11:15

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Uređenje doma Boje u dnevnoj sobi