Artnit

Nedelja, 07 Juli 2013 20:25

Boje u kupatilu Istaknut

Boja u kupatilu ima veoma bitnu ulogu u enterijeru doma. Ona može da stvori poseban prostor za relaksaciju, osveženje, ali i uživanje. Zato su boje često važnije od skupih elemenata i mogu potpuno da promene izgled kupatila. Boje zidova, sanitarija, pločica, kupatilskog nameštaja ili detalja poput slika, cveća, peškira čine kolorističko rešenje kupatila.

Bela je najsvežija boja, svetla i lagana. Zato što prostor čini otvorenim i vizuelno ga proširuje preporučuje se za mala kupatila. Da blistavo belo kupatilo ne bi izgledalo monotono treba uneti neke detalje u drugoj boji, kao što su peškiri, cveće, slika.

Jedna od omiljenijih boja za kupatila je plava. Zbog svog umirujućeg dejstva, veze sa vodom i asocijacije sa nebom i morem, ona će biti i dalje popularna univerzalna boja za kupatila. Postoje razne nijanse plave boje, od najsvetlijih do najtamnijih tonova koje mogu da stvore različit izgled kupatila. Pastelno plava, tirkizno plava, nebo plava ili neka druga nijansa daju poseban vazdušast izgled. Uvek je zanimljiva kombinacija plavih pločica i bele sanitarije, a kombinacija plave i zelene boje je sve popularnija za moderna kupatila.

Za miran prostor u kupatilu dizajneri enterijera preporučuju zelenu boju za pozadinu. Ova hladna boja je danas dostupna u neutralnim tonovima koji mogu da se koriste kao koloristička alternativa za tradicionalne neutralne boje. Prisustvo zelene boje u kupatilu može uneti osobenu prirodnu notu. Osim zidova u zelenoj boji dobar izbor mogu da budu pločice ili ormarići i police u ovoj boji. Saksija sa sobnom biljkom može da unese malo zelene boje u ovaj prostor. Kombinacija zelene sa belom, žutom ili plavom bojom izgleda veoma efektno.

Boja breskve je odličan izbor za kupatilo zato što daje dobru refleksiju, što je bitno za prostoriju u kojoj je šminkanje i doterivanje svakodnevna pojava. Ova boja i druge tople boje, kao što su žuta, krem i šargarepa ispunjavaju prostor toplinom i udobnošću. Međutim, prijatna osećanja koja stvaraju mogu učiniti mali prostor još manjim. Kada se koriste tople boje treba da se doda bela ili neka neutralna boja da bi se ublažio intenzitet ovih boja i vizuelno proširio prostor.

Crvena boja u kupatilu čini prostor življim i preporučuje se za veća kupatila. Ako se dodaju beli ili crni detalji kupatilo će izgledati elegantno i moderno.

Braon boja nije mnogo zastupljena u kupatilima, mada ona unosi notu glamura, udobnosti i elegancije. Preporučuje se za prostrana i dobro osvetljena kupatila. Za pločice postoji veoma veliki izbor nijansi braon boje, od najsvetlijih bež nijansi do potpuno tamnih braon tonova. Sa detaljima zelene, bele ili čak ciklama boje stvara se vizuelno upečatljiv izgled kupatila.

Ljubičasta boja je posebno dobar izbor za moderna kupatila. Nijanse ljubičaste boje, kao što su lavanda i jorgovan su sofisticirane i stvaraju cvetnu svežinu. Dobar izbor su posebno za one koji često koriste eterična ulja i mirisne kupke u kupatilu. Kombinacija boje lavande i krem boje je jedan od novijih trendova. Tamnije nijanse ljubičaste se dobro kombinuju sa svetlijim bojama.

Ružičasta boja u kupatilo unosi specifičnu atmosferu i stvara neobičan izgled. Posebno su popularne boja maline, roze, roze-crvena i boja sleza koje mogu da se koriste kao dominantne boje ili za detalje. Kombinovanjem sa drugim bojama, posebno sa belom ili nekom neutralnom bojom stvara se svež i blistav izgled prostora.

Pročitano 17332 puta Poslednji put izmenjeno Sreda, 08 Maj 2019 11:22

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Uređenje doma Boje u kupatilu