Artnit

Petak, 24 Maj 2013 19:23

Uređenje malih terasa i balkona Istaknut

Uprkos malom prostoru terasa ili balkon može da postane mesto gde možete da uživate u vazduhu, ako živite u gradu, i da odmarate na suncu, a da ne napuštate svoj dom. Dobrim planiranjem, dodavanjem malo elemanata i biljaka jednolični prostor malih terasa i balkona pretvara se u zanimljivu oazu eksterijera doma.

Topliji utisak na maloj terasi ili balkonu stvara se postavljanjem drvenih podova koji su izrađeni od kompozitnih materijala. Oni su laki za održavanje, neosetljivi na vlagu i udobni za hodanje bosih stopala, a mogu da budu i veoma lepi. Postavljanjem dekorativne veštačke trave dobija se delić zelenog ambijenta.

Nameštaj treba da bude funkcionalan, ne zauzima puno prostora, jednostavan i lak za održavanje, a istovremeno da izgleda dekorativno. Možete izabrati jednu do dve stolice, ali u veselim bojama i tako osvetlite prostor. Za veoma male terase i balkone dovoljni su tabure ili hoklice. Postoje i razna rešenja u vidu rasklopivog nameštaja. Na primer, stolice mogu da se zakače za zid tako da možete da ih upotrebite kada su vam potrebne, a mala tabla može da bude pričvršćena uz ogradu i po potrebi služi kao sto. Ovaj prostor može da se opremi i jastucima različitih boja, tekstura, formi, veličina i interesantnih motiva.

Mali balkon ili terasa može da se pretvori u zanimljiv vrt. Čak i u najmanjem prostoru ima mesta za jednu ili dve saksije, a "vertikalan vrt" je idealan. Mogu da se kombinuju šarene višegodišnje biljke, sa sezonskim, bršljan ili začinsko bilje koje može da se koristi u kuhinji. Izborom različitih boja listova i cvetova biljaka stvaraju se upečatljivi vizuelni efekti. Saksije sa biljkama kojima je potrebno više sunca treba staviti više, a sa biljkama koje vole senku niže.

Platnene nadstrešnice i suncobrani daleko su prijatnije i bolje rešenje od plastičnih varijanti.

Ograda terase i balkona u staklu može da stvori osećaj većeg prostora. Za interesantan izgled, kao i za stvaranje prijatnog kutka strane terase ili balkona mogu da se oiviče sa ogradom od bambusa.

Atmosfera na malom prostoru terasa ili balkona može da se stvori bojama. Topli osećaj dobrodošlice pružaju crveni, žuti, narandžasti jastuci, saksije ili drugi detalji. Prefinjen izgled stvara se korišćenjem plavih, zelenih i belih nijansi.

Rasveta na maloj terasi ili balkonu može da ulepša prostor u večernjim satima. Uvek su dobar izbor fenjeri ili male lampe koje će diskretnim ili jakim svetlom i svojim elegantnim ili rustičnim dizajnom doprineti upečatljivom izgledu eksterijera.

Za malu terasu ili balkon uvek su dobri ukrasi raznobojne saksije sa cvećem i lepi detalji na stolu.

Mala terasa i balkon treba da budu čisti i uredni. Prljavština, garež, nered i previše nepotrebnih stvari čine da prostor izgleda vizuelno manji.

Pročitano 6817 puta Poslednji put izmenjeno Utorak, 30 April 2019 11:17

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Uređenje doma Uređenje malih terasa i balkona