Artnit

Ponedeljak, 06 Maj 2013 20:10

Sijalice u enterijeru doma Istaknut

Osvetljenje je bitan elemenat u enterijeru doma, a igra svetlosti stvara osobenu atmosferu. Pogrešan raspored rasvetnih mesta i loš izbor vrste rasvete mogu da budu uzroci glavobolje, umora očiju, pa čak i slabljenja vida. Zato rasvetna tela ne treba birati samo na osnovu estetike, već i prema funkcionalnosti. Na tržištu danas postoji veoma veliki izbor sijalica.

Inkadescentne sijalice, ili kako se često nazivaju obične sijalice, sa užarenim vlaknom su poznate više od jednog veka. Proizvode se u velikom broju tipova i još uvek su najviše u upotrebi. Daju toplu belu svetlost koja podseća na dnevnu svetlost. Stručnjaci tvrde da je svetlost obične sijalice najpribližnija sunčevoj i zato najprijatnija za oko. Veoma su neekonomične, jer troše mnogo električne energije, odaju veliku količinu toplote i najčešće nisu dugog veka. Novi trendovi su obične sijalice bacili u drugi plan kao nedovoljne i prevaziđene. Neke države imaju u vidu potpunu zabranu korišćenja ovih sijalica iz ekoloških razloga.

Fluorescentne sijalice su nastale pre oko 25 godina. Veoma su ekonomične, koriste manje energije i proizvode manje toplote od običnih sijalica. Njihova najveća prednost je ta što štede energiju i do 80 odsto. Imaju dosta dug vek trajanja, jer ne sadrže vlakna, mogu da traju čak i do šest godina duže. Često se koriste u ulazima, dugim i mračnim hodnicima ili podrumskim prostorijama. Blještavo fluorescentno svetlo nije prijatno za oči i zato se ne preporučuje u dnevnoj, dečjoj i spavaćoj sobi.

Halogene sijalice se ističu po svojoj blistavosti i mogućnosti upotrebe, kako za opšte tako, i za naglašeno osvetljenje. To su sijalice sa vlaknom, ali po pravilu su mnogo manje nego obične sijalice i punjene su halogenim gasom. Mogu da izdrže veće temperature nego obične sijalice, duže traju, ali su i skuplje. Halogena svetlost stvara dobar kontrast i podstiče na aktivnost i kreativnost. Pod halogenom svetlošću boje izgledaju sveže, a predmeti od hroma, kristala i srebra dobijaju naglašen privlačan izgled.

LED diode predstavljaju revoluciju u osvetljenju. Dekorativna rasveta enterijera upotrebom LED dioda postaje imperativ u savremenoj arhitekturi, jer ne narušava postojeće boje enterijera. LED sijalice su izuzetno štedljiv, dugotrajan i efikasan vid rasvete. Ne oslobađaju toplotnu energiju kao tradicionalna rasveta, već električnu pretvaraju u svetlosni zrak, ne emituju UV i IR zrake. Ova vrsta sijalica nudi i izuzetan kvalitet svetla i vernost boja. Njihov vek trajanja je u proseku 30 puta duži nego kod obične sijalice, a dugotrajnija je što je temperatura u prostoriji niža. LED rasveta se takođe smatra ekološkom, jer ne sadrži štetne čestice žive i ne emituje štetne zrake. Predviđa se da će sa porastom cene električne energije LED sijalica sve više biti u upotrebi.

Sijalice koje štede energiju tzv. štedljive sijalice su odavno popularne u razvijenim zemljama. Imaju približno jednaku snagu kao obične sijalice, ali znatno manju potrošnju električne energije, slabije isijavaju toplotu, što rezultira i slabijim zagrevanjem prostora. Životni vek joj je osam puta duži od obične sijalice, a tok svetlosti pet puta veći. Svetlost je ravnomerno raspoređena i jasna, i nema karakterističnog treperenja. Preporučuje se posebno za mračne prostorije i za mesta gde postoji potreba da sijalica bude dugo upaljena.

Oko sijalica i osvetljenja se često vodi polemika. Tako je pokrenuta i priča o štetnosti štedljivih sijalica. Iako one smanjuju potrošnju električne energije, stručnjaci tvrde da se njihova upoteba ekonomski ne isplati državi. Za njih je neophodna posebna reciklaža, jer sadrže živu i olovo i veoma su toksične.

Danas se u domovima često kombinuju različite vrste osvetljenja. Ipak, lekari ne preporučuju da se u istom prostoru mešaju različiti izvori svetlosti (na primer obična i halogena), jer to može da bude previše naporno za oči i nervni sistem.

Pročitano 2865 puta Poslednji put izmenjeno Četvrtak, 27 Decembar 2018 12:09

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Uređenje doma Sijalice u enterijeru doma