Artnit

Nedelja, 28 Oktobar 2012 10:38

Crvena boja oživljava dom Istaknut

Nijednoj boji se ne pridaje toliki značaj kao crvenoj. Crvena boja simboliše ljubav, krv, ružu, a povezuju je sa strašću, energijom, bogatstvom, kockom. Topla i vatrena, hrabra i dramatična, strastvena i smela, crvena je boja koja uvek izaziva reakcije. Crvena boja je manje ili više intrigantna, uzbudljiva i aktuelna.

U enterijeru doma crvena boja se koristi kao podsticaj radnoj energiji, buđenju emocija, podsticanju senzualnosti. Crvena boja se retko koristi kao glavna boja u uređenju doma. Nedostatak crvene boje leži u činjenici da ona lako iscrpljuje pa može izazvati glavobolju i preveliku energičnost. Zbog toga se uopšte ne preporučuje nervoznim osobama.

Koristite crvenu boju u sobama gde želite da poboljšate energiju, kreativnost ili u kojima se jede. Crvenu boju nemojte da koristite u sobama gde želite tišinu i mir.

Crvena boja je moćna boja, fascinantna za trpezarije i stvara povratni uticaj na dnevne sobe sa kojima su povezane. Crvena boja stimuliše apetit i zato se često koristi za trpezarije, ali možete da koristite i jake akcente crvene boje koji stvaraju veoma osoben stil u ovom prostoru.

Crvena boja poboljšava apetit i zato je dobar izbor i za kuhinje. Ali, nemojte bojiti zidove u crveno jer ćete stvoriti osećaj ekstra toplote. Najbolje je da se koristi crvena boja za kuhinjske elemente ili samo kao akcenat u kuhinji.

Pošto je crvena intenzivna i topla boja koristi se za nameštaj. Možete uneti crveni dvosed u centar dnevne sobe i dobićete samo jednim potezom interesantan akcenat u dnevnoj sobi. Ostale boje u sobi treba da neutrališu njegovu vatru i zato koristite sivu, srebrnu ili belu boju. Ako imate crveni nameštaj, onda obojite zidove u belu ili krem boju.

Crvena boja je dobra posebno za male prostore, kao što su radne sobe. Tu sigurno može da poveća radnu energiju, podstakne kreativnost i unese toplinu.

Crvena boja se ne preporučuje za spavaće sobe zato što je stimulišuća boja i nije dobra za odmor i san. Ali, sa posebnim osvetljenjem, unošenjem crvenih draperija, posteljina ili ukrasa, crvena boja će stvoriti ambijent romantike, ljubavi i luksuza. Iako je poznato da inspiriše strast i romantiku, ne koristite crvenu boju u najčistijem tonu. Umesto toga izaberite nešto mekše nijanse crvene boje koje još uvek stvaraju osećanja romantike, ali nisu tako energične.

Da učinite sobu udobnijom i toplijom možete koristiti crvenu boju za bojenje zidova ili samo za jedan zid sobe. Crvena boja će zatvoriti prostor, ali soba će postati intimnija. Takođe, crveni zid oko kamina odmah daje nagoveštaj udobnosti i topline. Crveni zid u hodniku doma sugeriše bogatstvo.

U uređenju doma se koriste različite nijanse crvene boje. Nijanse crvene boje ukazuju na strastvenost, daju toplinu i stvaraju poseban ambijent u prostoru. Jasno crvena kao trešnja, mak ili šećerlema mogu da se koriste u stvaranju osećanja mladosti, vitalnosti i energije. Nijanse, kao crveno vino ili rubin sugerišu moć i tradiciju. Toplije crvene nijanse kao paradajz, cinober odlično prenose toplinu.

U uređenju doma crvena boja se češće koristi kao detalj ili na zidu ili na ukrasima i kao akcenat. Crveni detalji kao fotelja, komoda, tepih, jastučići, lampa, vaza, šoljice za kafu ili čaj, oživeće svaki prostor. Crveni akcenti daće svakom prostoru vizuelnu osobenost.

Kao i svaka druga boja crvena ima dobru i lošu stranu. Razmislite šta možete da tolerišete kada je u pitanju crvena boja. Zid je za Vas isuviše crven? Onda kupite vazu. Ramovi za prozore za Vas su suviše crveni? Onda kupite ukrasno jastuče. Ne sviđa Vam se čista, svetla primarna crvena boja? Onda koristite terakotu. Šta god da izaberete, crvena boja će stvoriti pozitivan uticaj u Vašoj sobi.

Ako nemate nerv ili potrebu da imate sobu ili zidove u crvenoj boji koristite je u malim dozama da bi povećali nivo energije. A to može da bude i umetnička kolekcija crvenih vaza na obodu prozora ili tamnobordo pokrivač na žuto-braon sofi.

Pročitano 9602 puta Poslednji put izmenjeno Četvrtak, 01 Juni 2017 11:18

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Uređenje doma Crvena boja oživljava dom