Artnit

Ponedeljak, 25 Februar 2013 21:56

Rasveta u kupatilu Istaknut

Rasveta u kupatilu se danas planira i uklapa sa ostalim kupatilskim elementima. Osvetljenjem i svetlosnim efektima stvara se vizuelno upečatljiv izgled kupatila. U kupatilu adekvatno osvetljenje nije samo estetsko, već je i pravo pitanje bezbednosti.

U kupatilu je potrebna dobra osvetljenost celog prostora, kao i jako i ujednačeno svetlo, bez senki. Postavljanje centralne rasvete je vrlo praktično rešenje. Plafoni se često rešavaju ili nisko naponskim halogenim sijalicama ili centralno pozicioniranom plafonjerom.

Viseće svetiljke se često postavljaju na plafon kupatila. One mogu da budu veoma funkcionalne, ali istovremeno i dekorativne i elegantne. Ove svetiljke mogu da dodaju svetlo u neki deo kupatila, kao što je na primer deo iznad lavaboa. Posebno su dobar izbor za moderna kupatila.

Svetiljke mogu da se montiraju na zid i da dodaju sofisticiranost i stil uređenju kupatila. Najčešće se postavljaju iznad ili pored ogledala.

Zidne svetiljke mogu da budu u različitim oblicima, a najčešće su cilindrične i pravougaone. Mnoge imaju metalne detalje, dok su neke više prozračne tako da sijalica može da sija najjače. Posebno su zanimljive veće zidne svetiljke koje imaju oblik ili boju pločica ili lavaboa u kupatilu.

Posebno je važno dobro pozicionirati rasvetu za ogledalo i odrediti pravu jačinu svetla, posebno lavaboa sa ogledalom. Boja svetla treba da bude prijatno bela, a klasične žute sijalice treba izbegavati, jer ne daju realnu sliku pri šminkanju.

Ako imate malo ogledalo, nabavite dve male svetiljke i postavite ih sa obe strane ogledala kako bi Vam celo lice bilo osvetljeno ravnomerno.

Svetiljku možete postaviti i iznad ogledala, ali u tom slučaju je bolje izabrati kraću neonsku cev ili sijalicu zaklonjenu providnom plastikom, sa ujednačenim, a ne treparavim svetlom.

Ukoliko je ogledalo veliko, najbolje je postaviti zidnu svetiljku iznad ogledala, linijsku, da bi se svetlost ravnomerno rasporedila.

Polukružni niz sijalica oko ogledala pružiće kvalitetno osvetljenje, ali biće i estetski dopadljivo. Koristite mutne sijalice da bi izbegli odsjaj.

U manjim kupatilima će svetla iznad ogledala biti dovoljna da osvetle celu prostoriju, dok će u većim biti potrebne i svetiljke na plafonu. Mogu da budu dobar izbor sijalice sa zračenjem u infracrvenom spektru, koje pored osvetljenja imaju i ulogu mini-grejalice, što može da bude prijatno kada se ujutru uđe u hladno kupatilo. Za kupatilo je uvek odličan izbor hladnija fluorescentna rasveta.

Kade i tuš kabine su često slabo osvetljene zbog zavesa ili peskiranog stakla koje ne propuštaju centralno svetlo iz kupatila. Ukoliko iznad kade ili kabine postoje mesta na koje ne može dospeti voda, može da se montira indirektno ili zamućeno svetlo koje će osvetljavati tokom kupanja ili tuširanja. Ukoliko imate hidromasažnu kadu ili đakuzi, koristite efektno osvetljenje, jer stvara čarobnu opuštajuću spa atmosferu.

Rasveta u kupatilu mora da ispuni sigurnosne zahteve kao što je na primer, faktor zaštite od vlage.

Pročitano 11305 puta Poslednji put izmenjeno Utorak, 18 Decembar 2018 12:36

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Uređenje doma Rasveta u kupatilu