Odštampajte ovu stranicu
Četvrtak, 20 Septembar 2012 11:51

Boje u domu Istaknut

Boja je jedan od najvažnijih elemenata u uređenju doma. Veština kombinovanja boja i njihova usklađenost sa elementima prostora daju osnovni utisak i atmosferu domu. Igra boja može uneti svetlost, optimizam, dobro raspoloženje u Vaš dom.

Bez boja naš dom i naši životi bi delovali veoma dosadno i monotono. Italijanski arhitekta Đi Ponti (Gio Ponti) ističe značaj boja u enterijeru i kaže: "Izbor boja u kući je izvanredno važan, jer od njega zavisi da li će kuća izgledati vesela, svetla, prijatna, skladna i elegantna ili će izgledati tužna, neprivlačna i dosadna. Na osnovu njega (izbora boja) tačno se može rasuđivati i o vlasnikovom ukusu "da li ga ima ili ga nema". "

boje

Ljudi uvek različito doživljavaju boje. Boje menjaju naše raspoloženje, čine nas srećnim ili ljutim, agresivnim ili letargičnim. Kada dekorišete dom važno je da znate koje će efekte boja imati na Vaše raspoloženje. Voleti boju i živeti sa njom su dve različite stvari.

Prilikom izbora i primene boja nije međutim, dovoljno samo oduševljenje ili odbojnost koje osećamo prema pojedinim bojama, potrebno je voditi računa i o izboru materijala, odnosno podloge. Ista boja različito će izgledati na zidu, tkanini, drvetu, sirovoj koži, mermeru ili metalu.

Birajući boje treba da imamo u vidu sve površine prostora istovremeno. Zidovi, plafon, podovi čine međusobno ukrštene ravni, ali i celovitu sliku koja se jednovremeno sagledava. Zavese, nameštaj, tepisi i slike na zidu su takođe deo kolorističkog rešenja i moraju se uskladiti sa bojama velikih podno-zidnih površina.

paleta-boja

Mogućnosti oblikovanja boja i stvaranja kolorističkog ambijenta prostora doma su bezgranične. Možete iskoristititi boje da učinite vizuelno svoj prostor većim ili manjim ili da reflektuje više svetla, da spustite ili podignete plafone, naglasite kvalitete ili prikrijete nedostatke Vašeg prostora.

Izbor boje je uvek Vaša lična stvar. Vi ste onaj koji živi sa tom bojom. Zato birajte boju koja odgovara Vama, Vašoj porodici i životnom stilu. Nemojte se nikada povoditi za modnim trendovima ili trenutnim nadahnućem. Možete onda izabrati boje koje neće biti usklađene sa funkcijom ambijenta i Vašim životnim stilom. Takvo rešenje može da Vam smeta dugoročno.

Birajući boju uvek treba da imamo u vidu naše želje. Da li želimo da se osećamo smireno, radosno, uzbuđeno ili kraljevski? Vaše osećanje za boje je uvek lični odraz Vaše ličnosti i ključ kreiranja izgleda Vašeg doma.

Pročitano 15306 puta Poslednji put izmenjeno Petak, 09 April 2021 10:51
Stefan Tanasijević

Najnovije:

Srodni članci