Artnit

Četvrtak, 13 Decembar 2012 22:16

Održavanje ratan nameštaja Istaknut

Ratan je atraktivan, lak, prirodan i veoma trajan materijal. Zato se i sve više koristi za izradu savremenog nameštaja. Na jačinu i trajnost ratan nameštaja dosta utiče kvalitet ratana, način izrade nameštaja, ali i njegovo održavanje. Bez obzira da li ćete koristiti ratan nameštaj u enterijeru ili eksterijeru svog doma, ako ga pravilno i redovno održavate ovaj nameštaj će zaista dugo biti u Vašem domu.

Održavanje ratan nameštaja je izuzetno lako.

Ratan nameštaj treba povremeno brisati blago navlaženom mekom krpom, a zatim suvom mekom krpom.

Da bi postigli najbolje rezultate u čišćenju i održavanju ratan nameštaja čistite ga bar jednom nedeljno sa mešavinom vode i blagog sapuna. Potopite meku krpu u mehuriće sapunice i obrišite blago nameštaj, ali bez preteranog kvašenja. Koristite mekane četkice za čišćenje šupljina sa istom sapunicom.

Ako se ratan nameštaj isprljao dobro ga operite bar jednom godišnje. Kada je sunčano, suvo, ali ipak svežije vreme iznesite nameštaj napolje. Najpre odstranite prašinu usisivačem, a za usisavanje koristite malu, okruglu četku od mekih vlakana da ga ne bi oštetili. Možete da koristite i meku četku za ribanje da bi očistili sve šupljine. Zatim ga operite mešavinom vode i blagog sapuna. Koristite prskalicu ili crevo da odstranite preostalu nečistoću sa istom sapunicom. Smestite nameštaj na neko dobro provetreno sunčano mesto kako bi se što pre osušio i da bi sprečili štetu od vlage. Ako je u pitanju mali komad nameštaja možete da ga osušite i fenom. Kada se ratan nameštaj osuši, nanesite sloj laka da obezbedi dodatnu zaštitu.

Povremena kontrola spojeva ratan nameštaja pomoći će Vam da zapazite problem rano i popravite na vreme. Ukoliko je komad nameštaja rađen od pločasto sečenih traka ratana, treba voditi računa o tome da ne dođe do prevelikih prignječenja koja mogu dovesti do naprsnuća. A, ako se to ipak desi, blago naprsnuće neće ugroziti stabilnost i trajnost ratan nameštaja, ali sigurno morate da ga popravite brzo.

Ne dozvolite da se ratan nameštaj pokvasi. Mada je tolerantan na vlagu ne treba direktno da bude izložen kiši ili suncu.

Pročitano 6492 puta Poslednji put izmenjeno Petak, 05 April 2019 10:45

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Uređenje doma Održavanje ratan nameštaja