Odštampajte ovu stranicu
Utorak, 04 Decembar 2012 22:54

Kako da uredite dom, bez ili sa malo novca Istaknut

Danas kada troškovi rastu, kada je naš budžet sve tanji, uređenje doma bez ili sa malo novca na prvi pogled ne izgleda lako. Postoji i mit da je za uređenje doma potrebno mnogo novca, ali to nije istina. Manjak novca ne treba da spreči ljude da nešto žele ili da se nadaju. Dom je sigurno mesto gde svako od nas provodi dosta vremena i sigurno želi da njegov dom izgleda lepo. Verovali ili ne, moguće je urediti ga bez ili sa malo novca ako ste kreativni, imate strpljenja i dobro planirate. Vaš dom će se lako transformisati u dom koji nije samo udoban i opuštajući, već odiše Vašom ličnošću i stilom.

Istražujte prvo sajtove, magazine koji nude ideje za dizajn, inspiraciju za stil. Kada jednom pronađete svoj lični stil uređenja doma možete započeti svoje istraživanje po prodavnicama, na rasprodajama, ali i u svom domu. Utvrdite šta sve imate od nameštaja, raznih premeta u domu ili šta je već sklonjeno i ne koristi se više.

Možete samo da premestite nameštaj ili stvari i da kreirate sasvim nov izgled doma. Pronađite novu fokalnu tačku u prostoru koji uređujete, kao što je na primer kamin ili jedan akcenat zid. Jedan akcenat zid može biti fokalna tačka i može da se ofarba drugačije čak i u komplementarnu nijansu ili može da se popuni sa umetničkim radovima. To može biti zid iza sofe. Kada dodajete umetničke radove birajte one koji oslikavaju Vašu ličnost. Možete doneti neke stvari i iz drugih soba. Pomeranjem nameštaja možete dobiti više otvorenog prostora. To je najdostupmiji način da dekorišete dom bez novca.

Osvežite neke komade nameštaja i predmete koje već imate. Ako su neki od tih stvari ishabane ne bacajte ih - obojite ih u novu boju ili ih dobro očistite. Stari nameštaj, na primer može izgledati sasvim drugačije i novo ako ga tapacirate sa obojenim ili stilizovanim materijalima koje ćete nabaviti jeftino. Navlake su odličan način da dodate nov izgled sofi ili stolici. Možete ih napraviti sami od materijala koji već imate ili ih nabaviti jeftino na nekoj rasprodaji.

Izaberite ukrasne jastučiće različitih boja, ali komplementarnih dezena i neobičnih oblika. To je dobar način da dodate boju i udobnost i promenite izgled enterijera. Veoma lako možete da ih napravite i sami od starih pokrivača, jorgana, ćebadi. Ukrasni jastučići su divni akcenti i zanimljiv način da dodate boju i stil.

Unesite svoj stil u hodnik, jer to je mesto u koje gosti prvo uđu i trebalo bi da osete Vaš stil doma odmah. Možete da stavite ogledalo ili stočić za cveće i ukrase. Ogledalo će otvoriti hodnik i reflektovaće divan enterijer prostora. Možete da koristite vaze ili druge dekorativne predmete koje već imate u domu.

Dom može biti dekorisan sa već postojećim stvarima. Na primer, možete upotrebiti orijentalne prostirke iz spavaće sobe da stavite na stočić za kafu u dnevnoj sobi. Nije uvek neophodno da kupujete nove stvari.

Prozori mogu da dodaju stil i kontrast prostoru. Utvrdite šta je najbolje za stil koji želite da postignete i koliko prirodnog svetla imate. Bez obzira da li imate zavese, draperije, roletne ili žaluzine, prava dizajnerska rešenja prozora mogu da ulepšaju izgled eksterijera i dopune izgled enterijera. Dodavanjem raznobojne trake, opšivanjem rubova zavese ili draperije ili dodavanjem interesantnih detalja na draperiju dobićete neobičan kolorit i interesantan izgled.

Stočići dopunjuju vizuelno zanimljivo enterijer. Nije bitno koji model stočića, ali trebalo bi da odgovara veličini prostora. Možete da osvežite tablu stočića bojenjem ili da dodate na njega neke ukrase ili nekoliko knjiga. Možda tabla koju već imate u drugoj sobi, odgovara stočiću, iskoristite je.

Rasveta može dodati razigranost u ambijent. Možete staroj lampi dodati nov abažur i ukrasiti ga kreativno ili obojiti. Koristite akcenat osvetljenje da istaknete dekor. Akcenat zid sa umerenim osvetljenjem može oživeti dosadan hodnik. Instalirajte akcenat osvetljenje za umetničku sliku ili kamin i dobićete neobične vizuelne efekte u prostoru.

Promena kolor šeme u domu je takođe, dobra ideja. Kombinacija boja kreiraće nov izgled. Pre nego što okrečite izaberite boju koja se uklapa sa nameštajem. Nova boja može da razbije monotoni izgled doma. Krečenjem oživljavate svaki prostor što je zaista jeftin način da osvežite i ulepšate svoj dom, posebno ako to radite sami.

Dodajte umetnička dela na zidove. To će sigirno dati novu vizuelnu dimenziju sobi. Prazni zidovi ne izgledaju lepo, a dodavanje nečeg novog i zanimljivog daje nov sjajan izgled. Pogledajte slike koje imate u kući, garaži. Možda Vam se ne sviđa slika, ali ram je zanimljiv ili obratno. Zamenite ih. Možete dodati dekorativne tanjire na svoj zid. Zidni murali mogu da transformišu prostor i učine ga zaista neobično vizuelno zanimljivim.

Ne potcenjujte korišćenje ogledala. U poslednjih nekoliko godina dosta se koriste u enterijeru. Možete da nabavite jeftina ogledala i koristite ih kao detalj, ili za ramove slika.

Voćem možete da unesete boju u dom. Limun, limeta, jabuke, pomorandže u prelepoj vazi ili činiji za voće daće uvek svež i prirodan izgled.

Koristite prirodne proizvode kao što su drvo, juta, bambus i zelenilo da bi oživeli prostor bojom i teksturom.

Unesite sobne biljke i cveće, tako ćete uneti dašak prirodne svežine i lepote u dom.

Pročitano 12327 puta
Stefan Tanasijević

Najnovije:

Srodni članci