Odštampajte ovu stranicu
Nedelja, 23 Avgust 2020 11:26

Svadbeni ples - uvod u parenje životinja Istaknut

Plavonoge blune Plavonoge blune

U biologiji se svadbenim plesom naziva ponašanje životinja u vreme, a delom i nakon samog perioda parenja. Kod vrsta koje žive u trajnim parovima, ovaj pojam se koristi i za oblike ponašanja čiji je cilj učvršćivanje međusobne povezanosti već uspostavljenog para ili zasnivanja novog para. To ponašanje je vidljivo kod velikog broja životinja, a najpoznatije je kod ptica.

Mnoge životinje imaju i posebnu svadbenu odeću, neki ukras na telu koji se koristi za svadbeni ples. U vreme pre parenja kod nekih ptica rastu posebna pera. Na primer u samom početku sezone razmnožavanja mužjak i ženka kormorana dobijaju svadbenu odeću. U zavisnosti od vrste, ona se sastoji od izduženih, pa čak i dvostrukih perjanica koje rastu sa čela i temena, zatim čuperaka i lepezastih perastih rogova i izduženog ukrasnog perja prošaranog među običnim perjem vrata i bokova. Neki daždevnjaci dobiju drugačiju boju, a mužjaci brzana samo u vreme parenja nadimaju svoju grlenu vrećicu kao svadbenu odeću.

Životinje, a posebno ptice često izvode svadbeni ples. U vreme koje prethodi parenju, ždralovi izvode veoma glasan i komplikovan svadbeni ples. Mužjaci velikog broja vrsta velike droplje izvode raskošan svadbeni ples za vreme koga mogu da naduvaju vrat u obliku lopte proizvodeći upečatljivo bubnjanje. Sitnije vrste koje žive u visokoj travi, skaču visoko ili kratko preleću, da bi bili uočljivi sa velike udaljenosti. Sparivanju mužjaka i ženki pravih gnjuraca prethodi udvaranje, koje se sastoji u raskošnom svadbenom plesu na vodi praćenom ispuštanjem glasova, svojstvenim svakoj vrsti, gde mužjak i ženka plivaju istovremeno, uzleću sa vode i naglo se obrušavaju do same vodene površine.

Pročitano 2092 puta
Stefan Tanasijević

Najnovije:

Srodni članci