Odštampajte ovu stranicu
Sreda, 10 Juni 2020 10:52

Neke zanimljivosti o kolibrijima Istaknut

Kolibriji su ptice poreklom iz Amerike i sačinjavaju biološku porodicu Trochilidae. Postoji više od 350 vrsta kolibrija, od onih najvećih koji žive u Južnoj Americi i dugi su do 20 santimetara, pa do najmanjih, pčelastih kolibrija, koji su dugi 5 santimetara. Ono što ih čini posebnim je boja perja koja može da bude veoma šarena, sa jakim bojama i odsjajem.

Prosečna težina kolibrija je manja od jedne kovanice. Oko 25 do 30 procenata težine kolibrija nalazi se u mišićima grudnog koša koji su uglavnom odgovorni za letenje.

U odnosu na ostale ptice, kolibriji imaju veome male noge, pa ne mogu da hodaju ili poskakuju. Oni mogu samo da se ljuljuškaju s jedne na drugu stranu.

Kolibri ima veliko srce, u odnosu na malo telo. Prosečan broj otkucaja srca je više od 1200 otkucaja u minuti.

Mozak kolibrija zauzima 4,2 odsto njegove telesne mase. Veoma je pametna ptica i tačno zapamti gde se koji cvet nalazi i koliko mu je vremena potrebno da bi se ponovo nahranio nektarom.

Kolibriji nemaju osećaj za miris. Oni imaju oštar vid i dobar vid u boji. Neki kolibriji više vole cvetove narandžaste ili crvene boje.

Od svih vrsta ptica, kolibriji imaju najmanji broj pera, 1000 do 1500 pera. Ne samo da im ne treba toliko perja zbog male veličine, već ih i manje perje čini laganim za let.

Kolibriji su najmanje ptice koje se sele. Obično putuju sami do 800 kilometara.

Kolibriji su jedine ptice koje mogu da lete unazad. Takođe, može da leti i u stranu.

Neke vrste kolibrija prave svoja gnezda na biljkama, paukovoj svili i drugim prirodnim resursima koja se mogu širiti kako njihovi ptići rastu nakon izleganja. Ženke kolibrija polažu najčešće samo 2 jaja veličine bombone ili zrna kafe iz kojih se nakon 12 do 19 dana izlegnu mali kolibriji veličine malog oraha, koji po rođenju teže 0,30 grama.

Prosečni kolibriji se hrane pet do osam puta na sat. Oni piju nektar koji se nalazi u hranilicama prelazeći jezikom unutra i van 10 do 15 puta u sekundi. Hrane se i mnogim sitnim insektima i paucima. Mogu da konzumiraju i da udvostruče svoju telesnu težinu u jednom danu.

Uprkos svojoj maloj veličini, kolibriji su jedna od najagresivnijih vrsta ptica. Oni će redovno napadati čavke, vrane i jastrebe koji narušavaju njihovu teritoriju. Gmizavci poput zmija i guštera napadaju kolibrije, kao i velike žabe ili čak ribe koje skoče iz vode da bi uhvatile svoj plen. Ptice grabljivice poput kliktavaca će ih ubiti, kao i svrake, vrane i putarice drumske ptice.

Pročitano 2470 puta
Stefan Tanasijević

Najnovije: