Odštampajte ovu stranicu
Petak, 10 Januar 2020 11:34

Simbol gavrana u indijanskoj kulturi Istaknut

Ričard Huk - Ilustracija mita Gavran i Sunce Ričard Huk - Ilustracija mita Gavran i Sunce

Indijanci su prenosili svoju istoriju, misli, ideje i snove s generacije na generaciju kroz simbole i znakove, poput simbola gavrana. U indijanskoj kulturi i mitologiji gavran zauzima posebno mesto. Pre svega, gavran je nosilac magije Indijanaca i predznak poruka iz kosmosa. Poruke izvan prostora i vremena "ugnežđene" su u ponoćnim krilima gavrana i dolaze samo do onih unutar plemena koji su dostojni znanja. Gavran simboliše entuzijazam, energiju, kreativne ideje, idealizam, mudrost ali i kažnjavanje.

Za Indijance severozapada, gavran je bio heroj. On je moćna plemenska životinja i spada među bića koja pomažu u oblikovanju sveta.

Prema indijanskim legendama i mitovima nekih plemena, gavran je povezan sa mitom o stvaranju sveta. Gavran je pobegao iz tame kosmosa i doneo svetlost u svet. On je stvoritelj Zemlje i uspostavitelj zakona koji upravljaju životom.

Indijanci su verovali da je gavran glasnik sveta duhova. Smatrali su da gavrani koji lete visoko prema nebu prenose molitve ljudi u duhovni svet i zauzvrat donose poruke iz duhovnog sveta.

Neka indijanska plemena su na gavrana gledala kao na varalicu ili na promenu oblika, zbog njegove sposobnosti da se prilagođava različitim situacijama. U nekim pričama predstavljen je kao prevarant, koji može stvoriti probleme zbog nedostatka predviđanja. U mnogim indijanskim tradicijama severozapadne Amerike gavran je prevarant.

Neka indijanska plemena su obožavala gavrana kao posebno božanstvo. Nazivala su ga jednostavno Gavran i opisivala ga kao tajnovitog prevaranta koji je uključen u stvaranje sveta. Smatran je za učitelja magije koji čuva svete zakone i najavljuje promene. Takođe, on je simbolisao transformacije koje donose nove izazove.

Pročitano 2124 puta
Stefan Tanasijević

Najnovije:

Srodni članci