Artnit

Četvrtak, 26 Decembar 2019 14:45

Simbol leptira u keltskoj kulturi Istaknut

Kelti su poštovali ciklus života, kao i duhovnost, porodicu, prijateljstvo i ljubav kao važne aspekte života. Uskrsnuće i obnova života je najsnažniji kvalitet simbola leptira kojem su se Kelti divili. Oni su ga kao motiv koristili za izradu nakita, rezbarija i tetovažama.

Leptir je keltski simbol koji predstavlja transformaciju, inspiraciju i ponovno rođenje. Baš kao što život leptira započinje kao larva, napreduje do gusenice, zatim lutke, pre nego što se otkrije kao leptir, tako je i život osobe period promene i evolucije.

U keltskim mitovima, ljudske duše su postajale leptiri između inkarnacija. Kelti su verovali u duše koje lete i duše leptira koje su poput ptica letele tražeći novu majku Keltska mitologija je takođe povezala leptira i carstvo vila.

Keltski leptiri su simbolisali zagrobni život, transformaciju i stvaranje. Keltske legende pripovedaju da su crni leptiri takođe duše umrlih ljudi koji nisu u stanju ili ne žele da pređu u zagrobni život. Oni se mogu vratiti u mesto u kome su nekada živeli ili negde gde su ih voleli posećivati kada su bili živi.

Pošto su leptiri bili uključeni u proces transformacije, keltske žene su koristile simbol leptira da ih povežu sa porodom kao sredstvo obeležavanja rođenja njihovih beba u plemenskoj zajednici. Leptiri bi kao takvi ukrašavali haljine, pokrivače i posteljinu kao znak promene prilikom dočeka novih beba.

Kao što radost privlači bogatstvo, drevni Kelti su verovali da leptiri privlače sreću i prosperitet. Za Kelte leptiri predstavljaju sreću, bogatstvo, čast. Takođe, označavaju vreme i dušu, vedrinu, proslavu i vaskrsenje. Ova keltska simbolika nežnog leptira koja se prenosila generacijama govori o nečem značajnom u suočavanju sa izazovima svakodnevnog života.

Pročitano 2167 puta

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Urbane životinje Simbol leptira u keltskoj kulturi