Odštampajte ovu stranicu
Sreda, 28 Avgust 2019 10:44

Simbolika skakavca Istaknut

Šibata Zešin - Skakavac i suncokret  Šibata Zešin - Skakavac i suncokret

Skakavac je zemaljsko stvorenje, takođe dobro prilagođeno vetru. Zato je i prizemljen i slobodan, uspostavljajući ravnotežu između poniznosti i sanjarenja, između stopala na zemlji i glave u oblacima. On je igrao presudnu ulogu u kulturnoj simbolici tokom istorije. Najčešće se povezivao sa srećom, blagostanjem, snagom, obiljem, slobodom, nezavisnošću.

U Bibliji je opisana najezda skakavaca. Tako je Mojsije upozoravao Egipćane da će biti poslato zlo sa skakavcima koji će pokriti lice zemlje i pojesti svaku zelenu biljku.

U staroj Grčkoj skakavci su služili kao statusni simbol, ukazujući na plemenitost i besmrtnost. Atinjani su se ukrašavali zlatnim češljem za kosu i broševima u obliku skakavca kao pokazatelja plemenitosti.

Kao kulturni simbol skakavac ima istaknuto mesto u azijskim tradicijama. Japanci su negovali pesmu skakavca sa dugim rogovima i verovali da je mesec "prepunio" muziku od njih. Kineski simbol skakavca vezuje se uz atribute dugovečnosti, sreće, dobrog zdravlja, bogatstva, obilja, plodnosti i vrline. Smatralo se da skakavci predstavljaju simbole plodnosti, a posebno su znaci rođenja sina koji je smatran znakom sreće jer sinovi su smatrani dragim draguljima unutar porodice. U nekim regionima Kine skakavci su držani kao porodični kućni ljubimci i verovalo se da oni utelovljuju ličnosti pokojnih članova porodice. Čuvanje ovih reinkarniranih duša u obliku skakavaca osiguravalo je blagostanje među članovima porodice. Povezujući ih sa usevima, Kinezi su njihov dolazak predviđali kao vreme za žetvu useva.

Razna plemena Indijanaca veruju da skakavci donose poruke, dobre i radosne vesti koje će koristiti celoj zajednici. U nekim legendama skakavci se smatraju hrabrim, duhovitim stvorenjima, dok ih neki vide kao preteče dobrih vremena. Postoji i nekoliko legendi o skakavcu, od njegovog nastanka do rata koji je započeo zbog dece koja se bore zbog skakavca.

Pročitano 12121 puta
Stefan Tanasijević

Najnovije: