Odštampajte ovu stranicu
Ponedeljak, 15 Juli 2019 10:20

Tehnike udvaranja mužjaka ptica Istaknut

Norval Moriso - Ptice sa srcem Norval Moriso - Ptice sa srcem

Pre parenja, ptice prolaze kroz proces udvaranja. Bitan elemenat uspešnosti pronalaženja partnerki i ostvarivanja potomstva predstavljaju tehnike udvaranja. Ponašanje mužjaka prilikom udvaranja može ukazati na snagu, zdravlje i želju za ostvarivanjem potomstva. Tokom evolucije mužjaci ptica su razvili niz različitih tehnika udvaranja koje koriste pri osvajanju partnerki.

Mužjaci ptica pevaju da bi zaveli ženke, a kvalitet njihove interpretacije direktno utiče na proces zavođenja. Složenost pesme, varijetet različitih pesmi ukazuju na zrelost i inteligenciju mužjaka, a duže i glasnije pevanje na njegovu izdržljivost. Pevanjem mužjak ukazuje i na granice svoje teritorije, plašeći na taj način suparnike. Kod nekih vrsta ptica pevaju uglavnom mužjaci, a kod nekih vrsta pevaju u duetu u okviru rituala udvaranja.

Perje jarkih boja i istaknuti delovi tela mužjaka, kao što su dodatno perje na glavi, nabori kože mogu da ukažu na njegovu jačinu i zdravlje. Među pticama se ističe paun sa raskošnim plavo-zelenim perjem i veoma dugim repom koji na taj način privlači ženke. Da bi se predstavili ženkama u najboljem svetlu neki mužjaci menjaju pozicije prikazivanja perja.

Pokreti tela ptica kao što su nakloni, lepetanje krilima, zabacivanje glave često su deo rituala udvaranja. Kod mnogih vrsta ptica, mužjak izvodi ples dok ga ženka pažljivo posmatra, a kod nekih ženka i mužjak izvode zajedno razne pokrete. Mužjak ćubastog gnjurca, na primer tokom sezone parenja sa ženkom izvodi svadbeni ples gde se par prsa uz prsa uspravlja na vodi, trese glavama i udara nogama po površini vode.

Jedan od rituala koji mužjaci ptica koriste tokom udvaranja je nuđenje hrane. Mužjak može ženki donošenjem insekta, guštera, ribe ili manjeg glodara da pokazuje ženki da je sposoban da joj obezbedi hranu dok izleže jaja ili leži na njima i brine o ishrani mladunaca. Kod nekih vrsta mužjaci donesenu hranu ostavljaju pored ženke, a neki direktno ubacuju hranu, kao što su na primer semenke ili insekti u kljun ženke, pokazujući joj na taj način spremnost za hranjenje mladunaca. U vreme udvaranja mužjak evroazijske pčelarice donosi insekte kao poklon, a mužjak vodomara donosi male ribe koje uz naklanjanje pruža ženki.

Mužjaci nekih vrsta ptica privlače ženke pokazivanjem svojih graditeljskih veština. Pravljenje gnezda pre dolaska ženke je način da mužjak obezbedi teritoriju i pokaže da je sposoban da brani gnezdo. Na primer, mužjak bele rode stiže prvi i pravi novo ili popravlja prošlogodišnje gnezdo donoseći drvca, mahovinu, delove biljaka. Takođe da bi gnezdo učinili aktraktivnijim, mužjaci ukrašavaju gnezda kamenčićima, mahovinom, različitim biljkama. Mužjak senice, na primer privlači partnerku upadljivim gnezdom. Ženka zatim bira gnezdo koje joj se sviđa ili nakon parenja sa odabranim mužjakom polaže jaja u gnezdo koje sama pravi.

Bliski kontakt između mužjaka i ženke može da bude deo rituala udvaranja i istovremeno da smanji agresiju između njih. Da bi pokazale da nemaju nameru da povrede partnera, ptice se mogu približiti jedna drugoj, nasloniti jedna uz drugu ili priljubiti.

Pročitano 3826 puta
Stefan Tanasijević

Najnovije:

Srodni članci