Odštampajte ovu stranicu
Petak, 21 Juni 2019 11:05

Neke zanimljivosti o pčelama Istaknut

U svetu postoji preko 5700 različitih vrsta pčela, a najpoznatija vrsta je medonosna pčela ili pčela medarica (Apis mellifica, Apis mellifera). Medonosne pčele proizvode med već 150 miliona godina i one su jedini insekt koji proizvodi hranu koju jedu ljudi. Takođe su ekološki vitalne kao oprašivači širokog spektra biljnih vrsta.

Medonosne pčele imaju 170 receptora mirisa koji im omogućavaju rodbinsko prepoznavanje, društvenu komunikaciju unutar košnice i nalaženje hrane. One imaju veoma precizan njuh. Mogu razlikovati stotine različitih biljnih vrsta i raspoznati najfinije vibracije u svojoj okolini.

Mozak pčele je ovalnog oblika i veličine semena sezama. Ali, pčela ima izvanrednu sposobnost učenja i pamćenja i može da napravi složene proračune prevaljenog rastojanja i efikasnosti prikupljanja hrane. Takođe, sposobna je da kategorizuje slične predmete (kao što su psi, mačke ili ljudska lica), razume "isto" ili "drugačije" i simetrične i asimetrične oblike.

Pčele žive u košnicama ili kolonijama u kojima postoji strogo organizovana podela rada. Košnica pčela se sastoji od 20 000 do 60 000 medonosnih pčela i jedne matice, koja se često naziva i kraljica. Matica pokreće celu košnicu pčela i proizvodi i hemikalije koje vode ponašanje ostalih pčela. Ona može da živi do 5 godina i jedina je pčela koja polaže jaja. U toku leta, kada košnica mora da bude maksimalno jaka, postavlja do 2500 jaja dnevno. Pčele radilice su ženke, koje žive oko 6 nedelja. One obavljaju glavne poslove kao što su sakupljanje nektara, cvetnog praha, propolisa, hranjenje legla i pravljenje sača. Veće od pčela radilica su muške pčele koje se nazivaju i trutovi. Oni nemaju žaoke i ne rade ništa, a jedini im je zadatak da se pare sa maticom. Nekoliko stotina trutova živi u svakoj košnici tokom proleća i leta, ali kada dođe zima košnica prelazi u režim preživljavanja i oni se izbacuju.

Pčele međusobno komuniciraju pomoću plesa i vibracija kako bi delile razne informacije unutar zajednice.

Pri letu bez tereta pčela razvija brzinu do 65 km na sat. Pčela može da odleti od košnice i do 8 km i vrati se opet u istu koju raspoznaje po boji i obliku.

Zujanje pčela prave zvukovi krila, kojima pčela zamahne oko 11 400 puta u minuti. Slonovi se boje zvuka koji proizvodi pčela. Kada čuju njihov zvuk beže i proizvode specifične zvukove uz otresanje glavama.

Da bi se dobio 1 kg meda pčela mora da prikupi nektar od 5 miliona cvetova i da preleti preko 110 000 km.

Pročitano 3148 puta
Stefan Tanasijević

Najnovije:

Srodni članci