Artnit

Nedelja, 10 Mart 2019 11:34

Simbolika bubamare Istaknut

Od davnina se širom sveta bubamara smatra simbolom sreće i blagostanja. Nazivaju je i božjom ovčicom, a engleski izraz ladybug je skraćenica za Our Lady's bug, što u prevodu sa engleskog jezika znači gospina buba. Svojom pojavom bubamara obraduje svakoga na koga sleti, a veruje se da je i zaštitnik dece.

Crvena boja bubamare podseća na vatru i krv i simboliše život i ljubav. Sedam crnih tačaka na njoj su simbol misterije. Najraniji prikaz bubamare kao simbola sreće je izrezbaren pre 20 000 godina u komadiću mamutove kljove, koji se verovatno nosio kao privezak oko vrata.

Zato što ima istu boju kao plašt majke Isusa Hrista, bubamara je u nekim delovima Italije i Velike Britanije povezivana sa kultom Bogorodice Marije. Simbolično se vezuje i za porođaj, plodnost, ljubav i lepotu. U antičkoj Italiji su verovali da bubamara koja nema sedam tačaka najavljuje sušnu i neplodnu godinu.

U Francuskoj postoji verovanje da bubamara pretvara negativne misli u pozitivne i da pomaže kod psihičkih tegoba. Veruje se i da neoženjenom muškarcu proriče skorašnju ženidbu. Istovremeno devojke koje nestrpljivo čekaju udaju, bubamaru postavljaju na vrh kažiprsta, a svaka sekunda do njenog poletanja donosi jednu dodatnu godinu čekanja do udaje.

Seljaci u Nemačkoj su verovali da im je Bogorodica Marija poslala bubamaru (zbog korisnosti u poljoprivredi), pa su je prema njoj i nazvali Marienkäfer. Vremenom su nemački evangelisti blago modulirali ovaj izraz, pa bubamaru zovu Gospodinovom bubom, kako bi izbegli povezanost sa Bogorodicom Marijom. U Nemačkoj postoji običaj da se na poklone stavlja i figurica bubamare čime se izražava želja da onaj kome nešto poklanjaju bude srećan.

Pojedini pripadnici pravoslavne crvke bubamaru vezuju za Svetog arhanđela Mihajla, jer dan ovog sveca koji pada početkom jeseni vezuje se za vreme u kome bubamara traži svoje mesto za hibernaciju.

U mnogim zemljama sveta ljudi veruju da će biti srećni kada bubamara koja je sletela na njihovu ruku tu ostala dok izbroje do 22. Rumuni, na primer prate bubamarin let, kada odleti sa ruke i veruju da je njihova sreća vezana za smer u kome leti bubamara. Holanđani veruju da će devojka na koju u toku venčanja sleti bubamara imati puno dece.

U suštini veruje se da bubamara donosi sreću. S tim se povezuju različita uverenja. Bubamara koja sleti na osobu donosi joj sreću, a ako neka sleti na nju kada je bolesna poteraće bolest. Kada sleti na ruku, a zatim odleti najavljuje lepo vreme sledeće nedelje. Ako poželite želju u trenutku kada Vam bubamara stane na ruku, Vaša će se želja ostvariti, ali ćete morati čekati isti broj meseci ili godina kao što je i broj njenih tačaka. Kada uleti u dom, veruje se da najavljuje goste. Ako sleti na ruku nedavno udate žene, veruje se da broj tačaka na njenim leđima najavljuje broj dece koje će imati. Broj tačaka na bubamari je takođe broj srećnih meseci koji vam dolaze, a ako je uhvatite u domu broj tačaka označiće koliko novaca ćete uskoro pronaći. Sa druge strane ubijanje bubamare donosi nesreću i tugu.

Pročitano 71138 puta Poslednji put izmenjeno Petak, 24 April 2020 10:56

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Urbane životinje Simbolika bubamare