Artnit

Sreda, 06 Mart 2019 11:44

Uskršnji leptir - leptir sa crnom cik-cak šarom Istaknut

Uskršnji leptir (Zerynthia polyxena) je vrsta dnevnog leptira iz porodice jedrilaca (Papilionidae) koji je prepoznatljiv po crnoj cik-cak šari koja se prostire duž spoljnih rubova krila. Svoje poznato ime uskršnji leptir je dobio prema periodu pojavljivanja u jednoj prolećnoj generaciji, u vreme uskršnjih praznika krajem aprila i tokom maja. Živi u većem delu Evrope i Maloj Aziji i naseljava topla, suva, travnata ili žbunasta staništa, stenovite obronke i zapuštene zaravni, obode nizijskih šuma, obronke nasipa i pruga, najčešće ispod 900 metara nadmorske visine.

Polni dimorfizam kod uskršnjih leptira je slabo izražen. Mužjak i ženka imaju slične šare, ali su ženke krupnije i obično malo svetlijih boja. Krila su od bele do krem boje, ispresecana crnom pravilnom mrežom, sa crnim, crvenim i plavim pegama i crnom krivuljom na rubu. Telo je crno, a njegove strane su beličaste sa crvenim pegama. Glava i toraks su prekriveni crnim i crvenim dlačicama, a abdomen belim i crvenim dlačicama. Raspon krila odraslih leptira je 45 do 55 milimetara.

Ženka uskršnjeg leptira polaže 10 do 15 okruglih jaja na mlade listove vučje stope (Aristolochia clematitis). Nakon dve nedelje iz jaja izlaze gusenice, koje se tokom maja i juna u početku hrane samo cvetovima i mladim izdancima, a posle drugog presvlačenja listovima vučje stope. One za 40 dana porastu oko 4 santimetra, a odrasle gusenice mogu da budu duge do 35 milimetara. Nakon toga se zakukulje i obrazuje se lutka na stabljikama biljke hraniteljke. Prezimljava u stadijumu lutke iz kojih u aprilu naredne godine izleću leptiri nove generacije.

U Srbiji se uskršnji leptir nalazi na listi strogo zaštićenih vrsta. On je ugrožena vrsta leptira zbog korišćenja pesticida u poljoprivredi, kolekcionarstva, zaraštavanja travnjaka i invazivnih vrsta biljaka.

Pročitano 2605 puta Poslednji put izmenjeno Petak, 17 April 2020 10:31

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Urbane životinje Uskršnji leptir - leptir sa crnom cik-cak šarom