Artnit

Petak, 01 Februar 2019 12:06

Simbolika puža Istaknut

Abraham Palatnik - Puž Abraham Palatnik - Puž

Od davnina se u mnogim kulturama uz puža vezuje zanimljiva simbolika. Zbog svoje sporosti, puž se tradicionalno smatra simbolom lenjosti, a za mnoge je simbol strpljivosti i istrajnosti, dok drugi u njemu vide sliku zastoja, teških životnih prepreka. Ali, najveći deo simbolike potiče iz njegovog izgleda, a posebno njegove forme i spiralnog oblika ljušture.

Spiralni oblik ljušture puža ima svoj poseban simbolički značaj. Smisao spirale se menja u različitim kulturama i vremenu, ali simboličko značenje spirale puža često je slično u različitim kulturama. U starom Egiptu se spirala često koristila kao lik u drevnim hijeroglifima. Stari Egipćani su smatrali da je spirala velika u simbolizaciji nekoliko stvari, uključujući ekspanziju, misao i evoluciju. Za drevne Asteke spirala je predstavljala mesec i mesečeve faze, a totem duha puža je imao svoje značenje, simbolizirajući plodnost, vreme i promenu.

Puž ima slabo, meko i ljigavo telo koje bi bilo bespomoćno bez tvrde ljušture. Ona ima zaštitnu ulogu i puž u nju može da uvuče glavu i stopalo. Zbog ove jednostavne, ali veoma važne osobine, simbol puža može predstavljati zaštitu i odbranu.

Delovanjem žlezda nastaje ljuštura koju puž nosi sa sobom sve dok živi. Ovo je samo po sebi veliki simbol prilagodljivosti i rasta. Bez obzira gde puž ode, uvek je kod kuće. To može simbolizirati putovanje, sigurnost i samopouzdanje.

U mitologiji Maja puž je povezan sa seksualnom željom, pošto je personifikovan od strane boga Uayeb. Za stare Asteke puž je bio sveto biće jer je njegova ljuštura predstavljala životni ciklus. Ovo verovanje je podržano umetničkim delima, slikama, crtežima i rezbarijama koja uključuju spiralnu ljušturu puža. Verovalo se i da ljušturu puža na leđima nosi bog meseca Tecciztecatla, a bog vetra i mudrosti Kuetzalcoatl je nosio spiralni omotač kao simbol na grudima i zato je znao tajne reinkarnacije i cikluse svemira i bogova.

Za stare Grke puževi su predstavljali plodnost i uživanje u teškom radu. Oni su takođe bili korišćeni u proricanju. Grčki pesnik Hesiod je napisao da su puževi označavali vreme za žetvu penjanjem po stablima.

U hrišćanskoj kulturi puž se koristi kao simbol smrtnog greha lenjosti. Psalam 58: 8 koristi sluz puža kao poražavajuću metaforičku kaznu.

Pročitano 10467 puta

Srodni članci

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Urbane životinje Simbolika puža