Artnit

Subota, 29 Decembar 2018 11:43

Brodski mačak Trim Istaknut

Statua mačka Trima ispred Državne biblioteke Novog Južnog Velsa u Sidneju Statua mačka Trima ispred Državne biblioteke Novog Južnog Velsa u Sidneju

Čuveni mačak Trim je živeo krajem XVIII i početkom XIX veka. On je plovio širom sveta i pratio britanskog moreplovca i kartografa Metjua Flindersa na oplovljavanju Australije od 1801. do 1803. godine. Bronzana statua Trima rad vajara Džona Kornvela postavljena je 1996. godine odmah iza statue njegovog vlasnika ispred Državne biblioteke Novog Južnog Velsa u Sidneju. Trim se takođe nalazi uz prvu Flindersovu statuu koja je podignuta u Engleskoj, u njegovom rodnom mestu Doningtonu.

Na brodu Reliance na kojem je putovao kapetan Metju Flinders od Rta dobre nade do zaliva Botani Bej u Australiji bila je i skotna mačka Stepni koja je omacila mačiće 1799. godine. Mačići su se vrlo brzo navikli na kretanje broda, razvijajući impresivan osećaj ravnoteže i za razliku od većine mačaka postali ravnodušni prema vodi i kupanju. Jedno crno mače sa belim šapama, bradom i prsima se izdvojilo od ostalih svojom energijom, agilnošću i smelošću i Flinders ga je odmah uzeo i nazvao ga Trim po batleru iz romana Tristram Šendi Lorensa Sterna, jer ga je smatrao vernim i privrženim prijateljem.

Metju Flinders je kasnije napisao esej o mačku Trimu, koji je prvi put objavljen 1973. godine. On kaže da je ovaj mačak "odrastao kao jedna od najboljih životinja koje je ikada video". Zatim beleži da su ga dok je bio mače energične aktivnosti ponekad vodile do pada sa palube broda u more, ali se on nije bojao vode i doplivao bi nazad. Flinders piše da se popeo na brod kada je za njega bačen konopac koji je uhvatio kao čovek i pojurio kao mačka.

Na jednoj od svojih plovidbi Metju Flinders se zaustavio u francuskoj koloniji na Mauricijusu, jer su mu bile potrebne popravke i zalihe za nastavak puta. Međutim, pošto su Francuska i Engleska bile u ratu, Flindersa je uhapsio guverner ostrva i odredio mu kaznu od šest i po godina u kućnom pritvoru. Trim je ostao sa Flindersom sve vreme, ali mu je bilo dozvoljeno da luta ostrvom. Tokom jednog od njegovih istraživanja na otvorenom 1804. godine, mačak nije uspeo da se vrati. Flinders je verovao da je Trima pojeo gladni rob, ali to nikada nije dokazano. On je pisao o smrti svog prijatelja: "Tako je nestao moj verni inteligentni Trim! Sportski, ljubazni i korisni pratilac mojih putovanja tokom četiri godine."

Pročitano 2142 puta

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Urbane životinje Brodski mačak Trim