Artnit

Nedelja, 30 Septembar 2018 11:16

Neke zanimljivosti o leptirima Istaknut

Leptiri su insekti koji žive u skoro svim delovima sveta, osim Severnog i Južnog pola, a tokom leta mogu se videti čak i na Arktiku. Naučnici procenjuju da postoji između 15 000 i 20 000 različitih vrsta leptira. Po raznolikosti boja i šara mogu se uporediti samo s cvećem, a jedan od najboljih pokazatelja zdravog, uravnoteženog eko sistema je obilje leptira.

Životni ciklus leptira sastoji se od četiri dela, jajeta, gusenice (larve), kukuljice (lutke) i odrasle jedinke. Ženka leptira može da položi između 100 do 4000 jaja. Mnoge od njih mogu da svojim nogama "okuse" podlogu da bi se uverile da li je list na koji planiraju da polože jaja ukusna hrana za gusenice i pričvršćavaju svoja jaja na izabrane listove posebnim lepkom. Ako ženka odloži jaja na pogrešnom mestu, njene gusenice nakon izlaska iz jajeta neće moći da pronađu hranu i uginuće. Gusenice se hrane lišćem ili drugim sitnim insekima, a pre nego što se transformišu prestaju da jedu i nalaze sigurno mesto na kojem će se začahuriti u kukuljicu. Telo gusenice prolazi kroz niz promena da bi se oblikovao leptir. Kada nakon svih promena izađe leptir u njemu nadiru telesne tečnosti i krila se postupno šire i on je spreman za let.

Leptiri imaju četiri krila koja su prozirna i često imaju neobičan oblik. Boje na njima stvaraju sitne ljuspice nalik na prašinu koje reflektuju svetlost u različitim bojama, a sama krila su veoma osetljiva i mogu lako da se oštete. Krila im osim za let služe i za parenje.

Šare na telu i krilima leptira imaju razne uloge. One im mogu pomoću pri pronalaženju partnera i sakrivanju pred grabljivcima. Jarke boje upozoravaju grabljivca da nisu pogodni za jelo, a ponekad je prikrivanje toliko uspešno da leptir u mirovanju izgleda kao list. Određene vrste leptira, kao što su monarh leptiri, proizvode otrove koji obeshrabruju grabljivce da se njima hrane.

Većina leptira se hrani nektarom od cveća, mednom rosom, voćnim sokom. Ali, oni piju vodu iz blatnjavih bara koje su pune neophodnih minerala.

Leptiri imaju receptore za ukus na nogama koji im pomažu da pronađu hranu. Oni traže različite biljke, lupkajući lišće nogama sve dok biljka ne da svoje sokove.

 

Pročitano 3652 puta Poslednji put izmenjeno Petak, 07 Decembar 2018 12:31

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Urbane životinje Neke zanimljivosti o leptirima