Artnit

Ponedeljak, 11 Juni 2018 10:41

Crnoglava travarka - crnoglavi batić Istaknut

Crnoglava travarka (Saxicola torquata) je ptica pevačica veličine crvendaća, koja je u narodu poznata i po imenu crnoglavi batić. Najčešće se može videti kako stoji na vrhu niskih grmova ili trave i dok lagano udara krilima posmatra okolinu. Živi u zapadnoj, centralnoj i južnoj Evropi, centralnoj Aziji, delovima Bliskog istoka, Male Azije, severne i podsaharske Afrike.

Crnoglava travarka (Saxicola torquata) je ptica iz porodice muharice. Duga je 12 do 13 santimetara i težine 13 do 17 grama. Živi često u travnatim staništima koja su pogodna za nalaženje hrane i za polaganje jaja i po njima je i dobila ime crnoglava travarka. Kao što ukazuje njeno ime na engleskom jeziku Stonechats, što se često prevodi kao razgovor kamena, ona se oglašava oštrim glasnim pozivom koji zvuči kao da dva kamena udaraju jedan o drugi.

Mužjaci imaju upadljivo crnu glavu, beli prednji deo vrata, šarena leđa, bele bokove i crn rep. Krila su im crna i duž gornjeg unutrašnjeg dela je bela šara. Gornji deo grudi je tamnonarandžasto-crvene boje sa veoma vidljivim ili postepenim prelaskom na belu ili bledonarandžastu boju na donjem delu grudi i stomaku u zavisnosti od podvrsta. Ženke su manje živopisne i imaju braon glavu na kojoj se vidi svetlija linija obrva, grudi kestenjaste boje i manje belih šara na krilima. Perje oba pola je malo tamnije van sezone parenja.

Crnoglava travarka je ptica selica, osim u zapadnim i južnim delovima Evrope.

Crnoglava travarka se gnezdi u pustarama, stepama i travnjacima. Ženka sama gradi duboko gnezdo na tlu u travi ili u gustim grmovima u obliku šoljice i oblaže ga dlakom i perjem. Obično između aprila i početka avgusta ona izleže 5 do 6 jaja i godišnje ima 2 do 3 legla. Na jajima ona leži oko 14 dana, a kada se ptići izlegu oba roditelja ih hrane i čuvaju. Ptići ostaju u gnezdu oko 12 do 13 dana, zatim odlaze i sakriju se nedaleko između kamenja ili trave, a tek nekoliko nedelja kasnije će dobiti perje.

Crnoglava travarka se uglavnom hrani insektima, beskičmenjcima, semenkama i voćkama, gusenicama, moljcima, mravima, paucima i mušicama. Ponekad se hrani i crvima i puževima, a u jesen i zimu semenkama i bobicama.

 

Pročitano 1953 puta Poslednji put izmenjeno Četvrtak, 06 Decembar 2018 12:01

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Urbane životinje Crnoglava travarka - crnoglavi batić