Odštampajte ovu stranicu
Subota, 14 April 2018 10:48

Afrička vrana - šarena vrana Istaknut

Afrička vrana (Corvus albus), poznata i po nazivu šarena vrana je široko rasprostranjena vrsta afričkih ptica u rodu vrana. Neki ornitolozi je smatraju jednom vrstom malog gavrana. Živi u južnoj Africi u savanama, ali se najčešće sreće u blizini gradova i sela.

Afrička vrana je duga 46 do 52 cm, teška oko 520 g, sa rasponom krila oko 40 cm. Oba pola izgledaju slično. Sjajnu crnu glavu i vrat prekida velika površina belog perja od ramena i niže. Rep i krila su crni, a kljun crn sa belim ili žuto-belim vrhom. Oči odraslih su tamnobraon boje. Bela perja mladih često se mešaju sa crnim.

Afričke vrane su veoma društvene ptice i uglavnom se viđaju u parovima ili malim grupama, iako bogat izvor hrane može dovesti i veliki broj ptica. Često se viđaju u velikim grupama i skupljaju oko klanica. One se ponašaju na sličan način kao vrane. Hrane se insektima i drugim malim beskičmenjacima, malim gmizavcima, malim sisarima, mladim pticama i jajima, žitaricama, kikirikijem, voćem pečurkama, strvinama i bilo kakvim ostacima ljudske hrane.

Gnezdo prave mužjak i ženka od štapića i oblažu mekanim materijalima kao što su vlakna, dlake, vuna, krpa, papir ili vlaknaste kore obično na visokim, usamljenim stablima, u nišama stena ili na nosačima telefonskih stubova. Ženka polaže 3 do 6 jaja od septembra do novembra koja su bledozelene boje sa raznim nijansama braon boje, a mužjak joj donosi hranu. Jaja se obično pokrivaju kada i ženka napušta gnezdo. Inkubacija traje 18 od 19 dana. Oba roditelja brinu o ptićima koji obično odlaze za oko 45 dana.

 

Pročitano 2739 puta
Stefan Tanasijević

Najnovije:

Srodni članci