Artnit

Subota, 03 Februar 2018 12:26

Tekunica - evropska tekunica Istaknut

Tekunica (Spermophilus citellus) poznata i po imenu evropska tekunica je mali glodar iz porodice veverica, koji živi u porodičnim kolonijama pod zemljom u mreži hodnika koje sama kopa. Nekada je bila veoma rasprostranjena u srednjoj i istočnoj Evropi na stepskim i slatinskim pašnjacima. Pošto su ovi tipovi staništa u velikoj meri uništeni ili pretvoreni u obradivo zemljište, njena rasprostranjenost i brojnost su se naglo smanjile.

Tekunica ima izduženo telo braon-sive boje. Duga je do 20 santimetara i teška 200 do 400 grama. Oči su joj velike, a uši gotovo zakržljale. Rep joj je mali da joj ne bi smetao dok se provlači kroz uske podzemne hodnike. Zbog kopanja ima vrlo snažne prste i duge nokte na nogama.

Pošto su aktivne tokom dana, tekunice mogu da se vide dok se hrane ili igraju na otvorenim travnatim površinama oko ulaza u podzemni tunel. Svaka kolonija tekunica na ulazu u tunel obično postavlja posmatrača, koji se oglašava snažnim pištanjem, upozoravajući ostale članove porodice na opasnost.

Parenje tekunaca se odvija u aprilu ili maju. Trudnoća ženke traje 26 dana i ona rađa 5 do 8 mladunaca.

Tekunica je uglavnom biljožder i hrani se iskopavajući korenje i gomolje, prikupljajući semenke i plodove. Hrani se i ptičjim jajima, nekim vrstama tvrdokrilaca, gusenicama i skakavcima.

Za prezimljavanje se tekunica priprema taloženjem masnoće u drugom delu leta. Može spavati zimski san između jeseni i marta. Za vreme zimskog sna temperatura joj spada i do 0 stepeni.

Kao i u većini evropskih država, tekunica je u Srbiji ugrožena vrsta. Zato je strogo zaštićena divlja vrsta.

Pročitano 2370 puta Poslednji put izmenjeno Subota, 21 Decembar 2019 11:52

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Urbane životinje Tekunica - evropska tekunica