Artnit

Ponedeljak, 14 Avgust 2017 10:46

Predenje mačaka Istaknut

Predenje je poznata odlika mačaka, a stručnjaci veruju da se koristi kao određeni vid neverbalne komunikacije. Već kod tek rođenih mačića, predenje je od velike životne važnosti i pomaže u preživljavanju tako što im se predenjem poboljšava opšte zdravstveno stanje, a ujedno na ovaj način komuniciraju i sa svojim roditeljima, braćom i sestrama i pokazuju svoja raspoloženja.

Mačke veoma brzo shvataju da imaju mnogo koristi od predenja. One najčešće predu kada im je potrebna ljubav njihovih vlasnika ili hrana i na taj način dobijaju hranu i pažnju svojih vlasnika. Mogu da predu i kada se uspavljuju i kada hrane mačiće. Mačići predu da bi majci ukazali na to da se osećaju dobro, a mačke predu kako bi utešile mačiće.

Predenje mačke i mačiće čuva od predatora. Gladni predatori radije čuju plač ili slične glasove koji odaju strah, dok vibraciju predenja skoro i da ne osećaju i ne čuju.

Studije su pokazale da se predenje kod mačaka emituje na frekvenciji od 25 do 100 herca. Ove frekvencije se koriste u humanoj medicini kod ultrazvučnog lečenja kostiju i upale mišića.

Predenje nije dobro samo za mačke, već i za njihove vlasnike. Istraživanja pokazuju da mačke mogu ublažiti stres i smanjiti krvni pritisak bolje od svih ostalih kućnih ljubimaca.

Pročitano 1892 puta

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Urbane životinje Predenje mačaka