Artnit

Subota, 15 Juli 2017 10:52

Neke zanimljivosti o galebovima Istaknut

Galeb je poznata vrsta morske ptice. Postoji preko dvadeset vrsta galebova koji se mogu videti širom Zemlje, najčešće pored ostrva i obala mora, ponekad i jezera i reka, a neke vrste naseljavaju pustinje i zemaljska staništa koja se nalaze daleko od vode.

Galeb ima jako telo i izdužene noge. Kljun je malo kukast i obično žute boje. Telo većine vrsta pokriveno je belim perjem, a krila su obično crne ili tamne boje. Neke vrste su sive ili potpuno bele boje.

Galebovi uče, sećaju se i čak prenose ponašanja. Njihova inteligencija se jasno pokazuje nizom različitih ponašanja prilikom hranjenja, kao što je bacanje školjke na tvrde stene dok se ne razbije, kako bi je mogli pojesti, a prate i plugove u poljima gde znaju da ima dosta larvi i druge hrane. Takođe, oni koriste mrvice od hleba kako bi privukli ribu i proizvode zvuk kiše sa nogama da bi privukli gliste da izađu na površinu.

Galebovi su veoma glasne ptice. Oni imaju kompleksan i visoko razvijen, širok repertoar zvukova i pokreta tela za komunikaciju.

Galebovi mogu piti i svežu i slanu vodu, jer imaju par žlezda iznad očiju koji je posebno prilagođen za ispiranje soli iz njihovih sistema kroz otvore na kljunu.

Galebovi su monogamne ptice koje imaju partnera za ceo život. Par se okuplja svake godine tokom sezone parenja, da bi se pario i brinuo o svom potomstvu. Iako živi u velikim kolonijama, par zauzima i brani svoju teritoriju od obližnjih parova, zajedno sakuplja biljni materijal i gradi gnezdo u obliku šolje, obično na tlu, a neke vrste i na teško pristupačnoj steni ili drvetu.

U zavisnosti od vrste, ženka snese do 3 tamnobraon ili maslinastozelena jaja na kojima leži naizmenično sa mužjakom od 22 do 26 dana. Kada se izlegu o ptićima brinu oba roditelja i štite ih jednu ili dve nedelje, a često ih mužjak hrani a ženka čuva.

Mladunci žive u rodnim jatima gde nauče sve veštine potrebne za samostalan život. Mladi galebovi formiraju jata u kojima se igraju i uče vitalne veštine od odraslih. Ova jata nadgleda nekoliko odraslih mužjaka i oni će ostati zajedno sve dok se mladunci ne osamostale.

Galebovi su svaštojedi i jedu veoma raznovrsnu hranu, uključujući ribu i morske i slatkovodne beskičmenjake, i žive i uginule, zemaljske artropode i beskičmenjake kao što su insekti i gliste, jaja, strvine, otpatke, glodare, gmizavce, vodozemce, ptice, biljke kao što su seme i voće.

Nekoliko predatora se hrani galebovima, kao što su lisice, lasice, ajkule i ptice grabljivice.

Pročitano 10992 puta Poslednji put izmenjeno Nedelja, 21 Juli 2019 10:53

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Urbane životinje Neke zanimljivosti o galebovima