Odštampajte ovu stranicu
Četvrtak, 08 Juni 2017 13:14

Neke zanimljivosti o detlićima Istaknut

Detlić je jedna od najzanimljivijih vrsta ptica, prepoznatljiva po svom jedinstvenom kucanju na drveću i stubovima. Postoji preko 180 vrsta detlića koji se mogu naći širom sveta, osim u Australiji, Novom Zelandu i Madagaskaru. Oni su prilagođeni širokom spektru staništa, uključujući šume, pustinje, džungle, pa čak i urbane sredine.

Detlić je ptica iz reda puzačica. Njegove noge su podešene za penjanje i puzanje, jer su mu dva prsta okrenuta napred, a dva natrag. Snažan, kratak, krut rep mu služi za oslanjanje. Mnoge vrste detlića imaju duže, deblje kandže od drugih ptica, što im pomaže da se izuzetno drže, a oštre kandže im omogućavaju vertikalno doletanje na "trpezu".

Produženi kljun i uspravan položaj tela omogućavaju detliću udarce u drvo poput pneumatskog čekića na automatizovanoj traci. U potrazi za hranom, partnerom i pri pravljenju gnezda on besomučno udari kljunom u drvo do 20 puta u sekundi ili od 8000 do 12 000 puta u toku dana. Istraživači su identifikovali tri različita faktora koji mu omogućavaju da izdrži stalne udarce u glavu: moćne vratne mišiće, fleksibilnu kičmu, kao i jezik koji se obavija oko lobanje.

U zavisnosti od vrste, jezik detlića je dug do 10 santimetara, lepljiv i obavija se oko lobanje kada je uvučen. Mnoge vrste detlića imaju bodljikave jezike koji im pomažu da ekstraktuju bube sa drveća i iz rupa. Oni mogu da ližu sok i insekte, a takođe će koristiti jezik za gutljaj nektara sa hranilica za ptice.

Mužjaci i ženke detlića rade zajedno da bi iskopali šupljinu u drvetu koja se koristi kao gnezdo. Ženka snese 2 do 5 belih jaja, iz kojih se izležu za oko 2 nedelje slepi ptići, koji nemaju perje. U početku jedan roditelj donosi hranu u gnezdo, dok drugi roditelj ostaje sa ptićima. Ptići uglavnom napuštaju gnezdo posle 25 do 30 dana.

Detlić se uglavnom hrani insektima i njihovim larvama, koji se sakrivaju u strukturi drveta. Takođe, mogu da jedu voće, žireve, orahe, semenke.

Pročitano 7632 puta Poslednji put izmenjeno Petak, 09 Juni 2017 11:32
Stefan Tanasijević

Najnovije:

Srodni članci