Artnit

Četvrtak, 20 April 2017 11:42

Golub pismonoša - brzi prenosilac poruka Istaknut

Žena sa golubom pismonošom, slika nepoznatog autora Žena sa golubom pismonošom, slika nepoznatog autora

Golub pismonoša je varijacija domesticiranog goluba pećinara koji se koristio za prenošenje poruka. Sve do pojave savremenih komunikacijskih uređaja, kao što su pošta, telegraf, telefon, internet, on je služio za slanje vesti sa bojišta, prenošenje špijunskih podataka ili ljubavnih poruka, jer je bio najbolji način prenošenja poruka na veće udaljenosti. Kasnije počinje da se koristi na takmičenjima u brzini leta, koja se organizuju prevoženjem golubova na udaljenost od 100 do 1000 kilometara od golubarnika.

Da bi prenosio poruke, golub pismonoša mora da ima gnezdo na mestu gde poruka treba da stigne. Sa tog mesta, on se pomoću prometnih sredstava dovodi do mesta sa kojeg se šalje poruka. Do slanja poruke, najčešće presavijenog papira koji se pričvrsti na njegovu nogu, on mora da bude zatvoren. Po stavljanju poruke pušta se da slobodno odleti i on pokušava da se vrati natrag na mesto gde se izlegao, čak i ako su uslovi držanja i ishrane loši.

Zbog nevremena ili napada grabljivica golub pismonoša mora ponekad da prinudno sleti i potraži privremeno utočište. Ako je uhvaćen, može da provede i nekoliko godina u novom jatu, bez slobode leta, i čak i othranjuje mladunce sa novom ženkom, ali čim mu se ukaže prilika vraća se kući.

Uobičajena brzina golubova je oko 80 do 90 kilometara na sat, a golubovi pismonoše često preleću distance od nekoliko stotina kilometara prosečnom brzinom od preko 100 kilometara na sat. Svetski rekord u dužini leta za golubove pismonoše drži golub iz Velike Britanije, koji je preleteo 12 000 kilometara od Južne Afrike do Londona za više od mesec dana.

Po uzoru na goluba pismonošu napravljeni su i neki vrhunski avioni kao i neki od najsavremenijih radara. Ali, i do danas ne postoji potpuno dokazano objašnjenje kako on uspeva da pronađe put do kuće. Neki naučnici smatraju, da se orijentiše prema položaju Sunca i zvezda, osećanjem magnetnog polja Zemlje i optičkim orijentisanjem, a neki smatraju da ima veoma dobro pamćenje pejzaža, voznih pruga, puteva i reljefa i na taj način se uvek vraća kući. 

Pročitano 3271 puta Poslednji put izmenjeno Sreda, 23 Septembar 2020 10:25

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Urbane životinje Golub pismonoša - brzi prenosilac poruka