Artnit

Sreda, 05 April 2017 11:08

Neke zanimljivosti o rodama Istaknut

Rode poznate po svom belom perju, velikom rasponu krila, velikom kljunu i dugim nogama, spadaju među najfascinantnije ptice na Zemlji. Ali, sve rode nisu potpuno prekrivene belim perjem, fascinatna je i crna roda koja je potpuno tamna sa gornje strane tela, a beli su samo trbuh i prsa. Većina roda žive u toplim, tropskim oblastima na Floridi, u Južnoj Americi, Africi, Indiji i Aziji. Nekoliko vrsta roda žive u hladnim područjima i migriraju na jug tokom zime.

Postoji preko 19 poznatih vrsta u porodici roda (Ciconiidae). One se razlikuju po veličini i bojama i žive na svim kontinentima osim Antartika.

Rode su teške ptice. Pošto ne mogu da lete daleko mašući krilima, one klize na toplim vazdušnim strujama koje se nazivaju termoenergetika. Određene vrste roda imaju krila koja se protežu duže od 8 metara.

Putovanje na jug može da drži rode u vazduhu i do 49 dana. Iako one obično provode zime u Africi, istraživači su nedavno otkrili velika gnezda evropskih belih roda u Portugaliji.

Za razliku od drugih ptica, rode nemaju potpuno razvijen organ za pevanje, ili vokalnu kutiju i generalno se smatraju tihim i retko se oglašavaju. Neke vrste roda vrište i šište bučno i glasno klepeću svojim kljunom izvijajući svoj dugi vrat unatrag.

Rode prave velika gnezda široka 9 metara ili veća na drveću, na liticama, na krovovima, ili čak na vrhovima telefonskih stubova. Neke vrste belih roda koriste isto gnezdo iz godine u godinu.

Rode često žive u močvarama. Svoje duge, duboke kljunove one koriste da uhvate ribe, žabe, školjke, male gmizavce, male sisare, ptice i insekte. Neke vrste roda jedu mrtve životinje i tako drže zemlju čistom.

Roda je veoma snažna i hrabra ptica. Povređena roda bori se do poslednjeg daha i nastoji da kljunom pogodi u oko čoveka ili neku životinju koja ju je napala.

Pročitano 26447 puta Poslednji put izmenjeno Subota, 26 Septembar 2020 11:05

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Urbane životinje Neke zanimljivosti o rodama