Artnit

Sreda, 21 Septembar 2016 11:33

Mitarenje ptica Istaknut

Mitarenje je neobična pojava kod ptica, koja podrazumeva odbacivanje starog i rast novog perja i pomaže u regulisanju temperature tokom zime. Naziv potiče od latinske reči mutare što u prevodu znači menjati, zameniti. Različite vrste ptica mitare se u različitim periodima, a mitarenje se često poklapa sa godišnjim dobima, seobama, statusom ishrane, ili reproduktivnim ciklusom.

Da bi ptica mogla da leti zamena perja se odvija postepeno, a kod nekih vrsta i određenim sistemom. Mali broj vrsta ptica u periodu mitarenja ne mogu da lete i one se tada uglavnom kriju, a ponekad se nazivaju i "trkačima". Količina i površina perja koje se odbacuje varira. U nekim periodima ptica odbacuje samo perje na glavi i telu, a kasnije sa krila i repa.

Ptice mogu da imaju neprekidno mitarenje, kao na primer papagaji, ili potpuno mitarenje, kao što je kod pingvina. Postoji i delimično mitarenje koje se dešava nekoliko puta godišnje. Kod velikog broja vrsta ptica perje se menja dva puta godišnje, zimi i leti, ali se dešava i češće menjanje perja.

Pročitano 3453 puta Poslednji put izmenjeno Sreda, 19 Juni 2019 10:30

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Urbane životinje Mitarenje ptica