Odštampajte ovu stranicu
Četvrtak, 07 Juli 2016 11:26

Simbolika čavke Istaknut

Briton Riviere - Svetac, čavka od Remsa Briton Riviere - Svetac, čavka od Remsa

Čavka je mala crna ptica iz porodice vrana, poznata po tome što je glasna i sakuplja hranu. Ona simboliše smeh, radost, a zbog svoje crne boje se ponekad povezuje i sa lošim znamenjem u pojedinim kulturama. Od davnina pojavljuje se u mnogim mitovima, basnama, legendama i dečjim pričama, a uz nju se vezuju raznovrsna verovanja.

Antički Grci su smatrali da čavka, pošto je društveno biće, može biti uhvaćena sa posudom sa uljem u koju upada dok gleda na svoj odraz. U grčkoj legendi princezu Arne je zlatom podmitio kralj Krita Minos i bio kažnjen za svoju pohlepu pretvaranjem u jednako pohlepnu čavku, koja još uvek traži sjajne stvari. Rimski pesnik Ovidije ju je, takođe video kao vesnika kiše. Postoji grčka i rimska izreka koja kaže: "Labudovi će pevati kada čavke zaćute", što znači da će obrazovani ili pametni ljudi govoriti nakon što glupi ućute.

U nekim kulturama čavka se smatra svetom pticom, jer posećuje crkveni toranj i ponekad tamo gradi svoje gnezdo. Veruje se i da čavka na krovu predviđa novi dolazak. Njeno kreštanje pred kućom pre ručka smatra se za dobar znak, a posle ručka za rđav znak.

Pošto čavka ima jednog partnera ceo život, veruje se da će ako je neko vidi neposredno pre nego što se uda ili oženi, kao i kada započne vezu ostati sa partnerom ceo život. Međutim, ova ptica u snu predskazuje nešto loše, obično je znak bolesti, dolazak problema i neprijatnosti, osim ako je u snu letela.

U Ezopovim basnama pojavljuje se čavka. Tako na primer, u jednoj basni je predstavljena kao glupa ptica, jer gladuje dok čeka da smokve sazru, a u drugoj predstavlja sujetu, dok traži da bude kralj ptica uz pomoć pozajmljenog perja, ali biva osramoćena kada perje počne da pada sa nje.

 

Pročitano 8091 puta
Stefan Tanasijević

Najnovije:

Srodni članci