Artnit

Četvrtak, 07 Juli 2016 11:26

Simbolika čavke Istaknut

Briton Riviere - Svetac, čavka od Remsa Briton Riviere - Svetac, čavka od Remsa

Čavka je mala crna ptica iz porodice vrana, poznata po tome što je glasna i sakuplja hranu. Ona simboliše smeh, radost, a zbog svoje crne boje se ponekad povezuje i sa lošim znamenjem u pojedinim kulturama. Od davnina pojavljuje se u mnogim mitovima, basnama, legendama i dečjim pričama, a uz nju se vezuju raznovrsna verovanja.

Antički Grci su smatrali da čavka, pošto je društveno biće, može biti uhvaćena sa posudom sa uljem u koju upada dok gleda na svoj odraz. U grčkoj legendi princezu Arne je zlatom podmitio kralj Krita Minos i bio kažnjen za svoju pohlepu pretvaranjem u jednako pohlepnu čavku, koja još uvek traži sjajne stvari. Rimski pesnik Ovidije ju je, takođe video kao vesnika kiše. Postoji grčka i rimska izreka koja kaže: "Labudovi će pevati kada čavke zaćute", što znači da će obrazovani ili pametni ljudi govoriti nakon što glupi ućute.

U nekim kulturama čavka se smatra svetom pticom, jer posećuje crkveni toranj i ponekad tamo gradi svoje gnezdo. Veruje se i da čavka na krovu predviđa novi dolazak. Njeno kreštanje pred kućom pre ručka smatra se za dobar znak, a posle ručka za rđav znak.

Pošto čavka ima jednog partnera ceo život, veruje se da će ako je neko vidi neposredno pre nego što se uda ili oženi, kao i kada započne vezu ostati sa partnerom ceo život. Međutim, ova ptica u snu predskazuje nešto loše, obično je znak bolesti, dolazak problema i neprijatnosti, osim ako je u snu letela.

U Ezopovim basnama pojavljuje se čavka. Tako na primer, u jednoj basni je predstavljena kao glupa ptica, jer gladuje dok čeka da smokve sazru, a u drugoj predstavlja sujetu, dok traži da bude kralj ptica uz pomoć pozajmljenog perja, ali biva osramoćena kada perje počne da pada sa nje.

 

Pročitano 7945 puta

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Urbane životinje Simbolika čavke