Artnit

Subota, 18 Juni 2016 11:01

Nanakara - Nannacara anomala Istaknut

Nanakara (Nannacara anomala) je patuljasti ciklid koji pripada familiji Cichlidae. Prvi put je pronađena u Zapadnoj Gvineji, a naučno ju je opisao nemački naučnik Fric Majer 1934. godine. U prirodi živi u sporim potocima u Gvineji i Surinamu. Gaji se kao kućni ljubimac u akvarijumima sa drugim, ne previše agresivnim vrstama ribica.

Mužjaci su veći od ženki, porastu do 9 cm, a ženke 2 do 3 cm. Njihovo telo ima nijanse srebrne i plavo-zelene boje, a ženke su žuto-braon boje sa crnom prugom po dužini tela.

Nanakare su poligamne, mužjak brani teritoriju od pripadnika svoje vrste, i u akvarijumu na jednog mužjaka treba da dođe 2 do 3 ženke. Uglavnom su agresivne samo prema pripadnicima svoje vrste. Razmnožavaju se takozvanom haremskom poligamijom u pećini. Mladunci se izležu za 2 do 3 dana, a ženka ih premešta u ranije pripremljene rupe, gde ih čuva i povremeno premešta sve dok ne počnu da plivaju za oko 7 dana. Ali, preporučuje se da se mužjak nakon mresta ne nađe u blizini ženke, a ako je akvarijum manji, ili nema raznovrsnih mesta za sakrivanje, mužjaka treba sakriti da ne bi stradao. Mladunci će brže napredovati, ako im se često menja voda i imaju bolju i raznovrsniju hranu.

Smatra se da u akvarijumu od najmanje 50 litara treba da živi par nanakara, a voda treba da bude mekana sa pH do 7.5. Akvarijum treba gusto zasaditi biljkama, i staviti predmete koje će im omogućiti da se sakrivaju, kao što su kamenje, panjevi, kokosov orah, saksija za cveće.

Nanakara je svaštojed i voli raznovrsnu hranu. Hrani se živom hranom crvima, larvama insekata, insektima, što joj poboljšava mrest i dobija veoma intenzivne boje. Može da se hrani i kvalitetnom industrijskom hranom.

Pročitano 2876 puta

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Urbane životinje Nanakara - Nannacara anomala