Artnit

Nedelja, 06 Decembar 2015 12:36

Obična konopljarka - crvena konopljarka Istaknut

Obična konopljarka (Linaria cannabina) ili kako se još često naziva crvena konopljarka je mala ptica veličine vrapca koja pripada porodici zeba, Fringillidae. Svoje ime je dobila zbog sklonosti prema konoplji. Živi u većem delu Evrope, zapadnoj Aziji i severnoj Africi, gde naseljava otvorene predele sa žbunovima u ravnicama, brda i planine, poljoprivredna područja, livade i pašnjake sa živim ogradama, parkove, voćnjake, priobalna vresišta.

Obična konopljarka je tanka ptica sa dugim repom. Duga je oko 13 cm. Gornji delovi tela su braon, vrat prljavobele, a kljun sive boje. Mužjak ima sivi potiljak i jarko crveno perje na prsima i temenu. Ženke i mladi nemaju crveni deo na glavi, oni imaju bele delove, blede pruge na grudima.

Pesma obične konopljarke je bogata promenama u raznim partijama ili melodijama i počinje sa gekgek, ali se tim glasovima dodaju tonovi frule, sa mnogo promena i prijatnih melodija i tonova. Pozivni glas je gek ili geker, a dodaje se i li.

Početkom jeseni obične konopljarke se sakupljaju, formiraju velika jata i lete poljima, gde često sleću nisko na razne korove po oranicama i livadama. Udružuju se sa drugim vrstama zeba, ali su mnogo plašljivije od njih i ne dolaze u ljudska naselja.

Uglavnom u aprilu obične konopljarke počinju sa parenjem, a pare se 2 do 3 puta godišnje. Gnezdo prave dobro sakriveno iznad zemlje, na drveću ili po žbunovima. Na manjem prostoru može da se vidi i više gnezda. Ženka izleže 4 do 7 jaja, a ptiće kada se izlegu hrani sa mužjakom.

Obična konopljarka se hrani semenjem biljaka, kojim hrani i svoje ptiće na zemlji, i nisko dole u žbunju. Voli i semenje srednje veličine obradivih korova, trave, zelja, mišjakine, maslačka, čička, prstenaka, gloga i breze. Hrane se ponekad i beskičmenjacima.

Mnoge obične konopljarke na istoku i severu migriraju u južnije krajeve u rasponu uzgoja ili se sele do obala. One se ponekad mogu videti nekoliko stotina kilometara udaljene od obale.

Pročitano 6120 puta Poslednji put izmenjeno Ponedeljak, 18 Mart 2019 12:00

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Urbane životinje Obična konopljarka - crvena konopljarka