Artnit

Subota, 08 Avgust 2015 10:59

Siva muharica - mala ptica iz porodice muharica Istaknut

Siva muharica (Muscicapa striata) je mala ptica osobenog izgleda, koja naseljava veći deo Evrope i zapadne Azije, a u jesen se seli u Afriku i jugozapadnu Aziju. Živi u listopadnoj šumi sa mnogo proplanaka, zreloj četinarskoj šumi, na predelima koja imaju mnogo starih, trulih stabala, na rubovima parkova i velikih vrtova. Veoma teško se može videti. Često se krije među krošnjama drveća, odakle oprezno posmatra okolinu, a izleti kada vidi plen.

Siva muharica je mala ptica iz porodice muharica. Duga je 13 do 15 cm. Jedna je od retkih ptica koja prepoznaje i izbacuje jaja koja kukavica postavlja u njeno gnezdo. Oglašava se veoma tankim i piskavim glasom.

Siva muharica ima duga krila i rep, prugastu ćubu i prsa, kratke crne noge i crn kljun. Gornji deo tela odrasle sive muharice je sivo-braon, a donji deo bele boje. Mladi su tamniji od odraslih, i imaju bledobraon pege na glavi i leđima.

Na zaštićenom mestu, na visini do 20 m, najčešće u udubljenju, uz zid ili u njegovoj šupljini, u rašljama i dupljama drveća gde živi, siva muharica pravi otvoren tip gnezda od grančica, mahovine i trave, a oivičava ga vunom i perjem. Ženka izleže 4 do 6 svetlobraon jaja u jedno gnezdo.

Kada traži hranu, siva muharica na veoma osoben način hvata plen. U trenutku kada ga pronađe, iz svog uspravnog stojećeg položaja izleće iz krošnje drveta, hvata plen i nakon toga se vraća u prvobitni položaj, na istu granu odakle je počela lov koji traje samo nekoliko sekundi. Hrani se insektima, malim semenkama i plodovima drveća.

Zbog narušavanja staništa evropska populacija sivih muharica blago opada. Smatra se da se u Srbiji gnezdi 6000 do 8000 parova.

Pročitano 4619 puta Poslednji put izmenjeno Četvrtak, 30 Juli 2020 10:27

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Urbane životinje Siva muharica - mala ptica iz porodice muharica