Artnit

Petak, 08 Maj 2015 11:04

Gak - noćna čaplja Istaknut

Gak (Nicticorak nicticorak) je poznat i po nazivima noćna čaplja, kvak, kvakavac, radovan. Ova vrsta ptice spada u porodicu čaplji, a po nekim autorima u srodnu porodicu Plataleidae. Veoma se razlikuje od ostalih vrsta čaplji. Osoben je po pogrbljenom držanju, a kada lovi proteže svoj vrat i više liči na druge ptice močvarice. Živi u većem delu Evrope pored reka.

Mužjak i ženka gaka su slični po izgledu. Gak je dug oko 60 cm, a težak oko 800 g. Ima kratke noge i kratak, debeo vrat. Glava je crna sa dva odstojeća bela pera u vreme parenja, kao i leđa, krila i kljun. Vrat i trup su beli, noge žute ili crvene.

Gak je uglavnom noćna ptica, koja često leti u sumrak. Tokom dana miruje na izdvojenoj grani na drveću ili u žbunju. Dobro se penje, i može se videti i po korenju ili granama uz ivicu vode. Veoma je bučan u svojim kolonijima. Zbog svog promuklog zova kvak dobio je ime gak kvakavac.

Gak je ptica selica koja se sa juga vraća u martu. Gnezdi se u kolonijama sa ostalim pticama. Gnezdo pravi od grančica na drveću ili u žbunju, koje i ne mora da bude u blizini vode. U maju ženka snese 3 do 5 jaja, na kojima naizmenično leži sa mužjakom oko 22 dana.

Za razliku od većine ostalih čaplji gak traži hranu noću, u sumrak ili rano ujutru. Uglavnom stoji na ivici vode i čeka svoj plen. Hrani se žabama, malim ribama, rakovima, vodenim insektima, a ponekad i malim sisarima i malim pticama. Kada se izlegu ptići, mužjak i ženka love i danju da bi ih nahranili.

Kao i velika bela čaplja, gak je bio proganjan i ubijan da bi njegova duga pera ukrašavala šešire plemstva. Danas spada u ugroženu vrstu ptica, i u Srbiji je strogo zaštićena vrsta.

Pročitano 6989 puta Poslednji put izmenjeno Sreda, 06 Novembar 2019 11:23

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Urbane životinje Gak - noćna čaplja