Odštampajte ovu stranicu
Utorak, 20 Januar 2015 11:57

Zlatna vuga - ptica zlatnog perja Istaknut

Zlatna vuga (Oriolus oriolus) je ptica pevačica iz porodice vuga (Oriolidae). Smatra se da je ime zlatna vuga, oriole prvi put upotrebljeno u XVIII veku i predstavlja prilagođavanje naučnog latinskog imena porodice, koje je izvedeno iz klasične latinske reči aureol, što znači zlatno. Ova ptica, velika kao čvorak ili mali drozd prepoznatljiva je po svom lepom pevanju, kao i po zlatnožutoj boji perja. Uglavnom živi u Evropi i zapadnoj Aziji, ali i u nekim delovima Afrike u listopadnim šumama, najčešće u ravnicama, obraslim hrastovima i brezama, a može se ponekad videti u borovim šumama, velikim vrtovima i parkovima.

Zlatna vuga je duga 20 do 30 cm, sa rasponom krila oko 46 cm. Ženka nema tako upadljivo perje i malo je manja od mužjaka. Perje mužjaka je zlatnožute boje i crno na krilima i repu. Ženke i mladunci su zelenkasto-žute boje, sa tamnobraon maslinastim krilima. Kljun je crvene boje, relativno debeo, snažan i šiljat. Noge i nožni prsti su veoma jaki.

Zlatna vuga je plašljiva ptica, pa se čak i mužjak izuzetno retko viđa u krošnjama drveća. Ali uprkos svojoj stidljivosti može postati neverovatno agresivna prema bilo kojoj životinji koja pokušava da se približi gnezdu. Brzo leti, a u letu je nalik na drozda.

U Evropu zlatna vuga stiže u prvoj polovini maja. U avgustu i prvoj polovini septembra se u velikim jatima seli u Afriku.

U maju i junu ženka pravi viseće gnezdo od trave, mahovine i lišajeva u visokim krošnjama drveća između rašlja grana. U tom dubokom gnezdu ona snese 3 do 6 belih jaja crvenkastog sjaja, sa malo tamnih pega. Na jajima leže naizmenično mužjak i ženka, a iz njih se izležu ptići nakon 14 do 16 dana. Dok ne napuste gnezdo, za oko 20 dana o ptićima brinu i hrane ih oba roditelja.

Zlatna vuga se uglavnom hrani insektima, semenkama i voćem.

Pročitano 9700 puta Poslednji put izmenjeno Subota, 23 Februar 2019 12:24
Stefan Tanasijević

Najnovije: