Artnit

Sreda, 09 Juli 2014 11:54

Siva vrana - prilagodljiva ptica Istaknut

Siva vrana (Corvus cornix) je vrsta iz porodice vrana (Corvidae). Naseljava severozapadni deo Evrope, srednju Aziju i severoistok i jug Afrike. Živi u otvorenim područjima sa grmljem i drvećem, na poljima, u šumama, ali i u selima i gradovima. Sve češće se može videti u parkovima, drvoredima, vrtovima i oko neuređenih odlagališta otpada.

Siva vrana je prepoznatljiva po sivom perju na telu, a crnom na glavi, delu vrata, repu i krilima. Duga je 48 do 52 cm, sa rasponom krila oko 1 m, a teška oko 610 g. Kljun i noge su crni i veoma jaki. Mužjak je nešto veći od ženke, a perje im je iste boje.

Ponašanje i oglašavanje sive vrane je slično crnoj vrani sa kojom se često udružuje. Njeno glasno oglašavanje se čuje daleko i široko.

Siva vrana je ptica stanarica i selica u periodu kada se ne gnezdi. Leti pojedinačno ili u retkim jatima. Njen let je dosta nemaran i lenj, a zamasi krila postojani i sasvim plitki.

Mužjak i ženka grade glomazno gnezdo nekoliko dana, najčešće na visokom drveću, ali i na liticama stena, stubovima, starim zgradama, a ponekad na tlu ili u blizini tla. Mužjak ne štedi na materijalu, jer će se to gnezdo koristiti još nekoliko godina. Gnezdo se gradi u zavisnosti od toga šta u to vreme mužjak pronalazi i donosi - od grana, slame, tkanine, perja, izmeta, plastike, grančica četinara.

Krajem marta ili početkom aprila, ženka snese 3 do 6 zelenkastih, prošaranih jaja, na kojima leži, dok je mužjak hrani. Ptići se izležu posle tri nedelje. Od samog početka, oko nedelju dana, cela porodica jede hranu koju donosi mužjak, a zatim hranu počinje da traži ženka. Mladunci napuštaju gnezdo posle mesec dana.

Ishrana sive vrane je veoma raznolika. Hrani se plodovima, semenkama, insektima, manjim pticama, jajima drugih ptica i njihovim mladuncima, manjim životinjama, kao što su mladi zečevi i miševi, ali i hranom sa deponija smeća.

Prirodni neprijatelji sive vrane su uglavnom kuna, sivi soko, jastreb i sova.

Sive vrane su veoma inteligentne ptice. One su se neprekidno prilagođavale promenama u ljudskoj sredini i to su povoljno koristile. Poslednjih godina populacija sivih vrana se značajno povećala.

Pročitano 8746 puta Poslednji put izmenjeno Nedelja, 29 Septembar 2019 11:01

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Urbane životinje Siva vrana - prilagodljiva ptica