Artnit

Ponedeljak, 12 Novembar 2012 08:54

Kanarinac - veseli kućni ljubimac Istaknut

Kanarinac je ptica pevačica iz porodice zeba. Potiče sa Kanarskih ostrva, a u Evropu su ga doneli Španci 1478. godine zbog njegovog divnog pevanja. Legenda kaže da je španski brod na kojem su bili kanarinci doživeo brodolom blizu italijanskog ostrva. Kanarinci su pobegli na to ostrvo i odatle se trgovina kanarincima proširila po celoj Evropi. Sa povećanim snabdevanjem cena kanarinaca se snižavala, sve dok nisu postali dostupni kao kućni ljubimci i prosečnim ljudima.

Kanarinac se obično prikazuje kao simbol sreće i povezuje se sa slobodom. Takođe, on je postao zanimljiv motiv i na slikama poznatih slikara.

Kanarinac je kao veseli kućni ljubimac prikazan u crtanim filmovima. Takav je, na primer popularni kanarinac Tviti. U crtanim filmovima Volta Diznija i Hane i Barbare kanarinac se prikazuje kao vesela, umiljata ptičica.

Potomci pitomih kanarinaca nisu imali atraktivan izgled, i zato se u XVII veku počinje sa ukrštanjem različitih vrsta kanarinaca. Kanarinci su inače zelenkaste boje, ali ukrštanjem su dobijeni kanarinci: zlatno-zelene, zlatnožute, sive, bronzano-zelene, žute, bele, crvene, plave, narandžasto-crvene, bronzano-crvene boje. U svetu danas postoji oko 320 vrsta kanarinaca različitih boja.

Današnji pitomi kanarinac se veoma razlikuje od svog divljeg pretka. Na Kanarskim ostrvima, kanarinci još uvek žive slobodno, u velikim jatima i prave gnezda u žbunju i na malom drveću.

Kanarinci su podeljeni u tri grupe:

1. Pevači, kod kojih je primarna pesma i glasovne mogućnosti. Tu spadaju harcer-roler, malino ili takozvani belgijski kanarinac, wasserslager atimbrado kanarinac i američki pevač.

2. Obojeni, sa različitim bojama perja, koji su podeljeni u dve grupe: melaninovi i lipohromni. Melaninovi su karakteristični po tamnoj boji perja, ahatnoj, crnoj ili smeđoj, a lipohromni po svetlom perju, bele, žute narandžasto-ružičaste ili crvene boje. Ovoj grupi pripada oko četrdeset varijeteta.

3. Kanarinci različitih figura koji se veoma razlikuju od klasičnih kanarinaca po telesnoj građi. Tu spadaju kovrdžavi, kanarinci sa kapuljačicama, ili različitih poza.

Kanarinci vole društvo, vole kada sa njima pričate ili zviždite. Ako nemate dovoljno vremena, nabavite dve ptičice, najbolje je da to bude par, mužjak i ženka ili dve ženke. Oni se obično lako zbližavaju i sa drugim vrstama ptica, a mogu deliti i zajedničku volijeru.

Kanarinci vole da se igraju i zato im treba nabaviti dosta igračaka kako bi ih mentalno i fizički stimulisali. Stavite im u kavez razne igračke: zvončiće, ogledalca, ljuljaške, prečkice ili grančice različitih debljina da bi jačali prste. Kanarinci obožavaju kupanje i zato im stavite u kavez kadicu za ptice sa mlakom vodom tri do četiri puta nedeljno.

Kanarinci su popularni pernati kućni ljubimci. To su temperamentne ptice koje uočavaju dešavanja oko sebe i koje su neprekidno u pokretu. Oni su radosni i radoznali, a odlikuje ih neiscrpna vitalnost i energija. Omiljeni su posebno zbog svog melodičnog pevanja, šarenila perja i vesele prirode, a mogu i da nauče i da sleću na rame vlasnika ili na sto.

Nijedna ptica pevačica nije mogla da postane tako veran, drag i blizak prijatelj ljudi kao kanarinac. Kanarinac, koji je čest ljubimac naših domova, oživi dom svojim pevanjem, vedrinom i živahnošću.

Pročitano 8632 puta Poslednji put izmenjeno Subota, 17 Januar 2015 13:17

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Urbane životinje Kanarinac - veseli kućni ljubimac