Artnit

Nedelja, 22 Septembar 2013 10:31

Biljke u akvarijumu Istaknut

Biljke su integralni deo jednog akvarijumskog eko sistema i imaju važnu ulogu u održavanju njegove stabilnosti. Akvarijum koji sadrži dosta raznovrsnih biljaka različitih boja je izuzetno zanimljiv detalj u enterijeru doma.

Biljke izbacuju kiseonik neophodan ribicama, a ribice disanjem izbacuju ugljen-dioksid, neophodan sastojak fotosinteze koja se odvija u biljkama. Biološka ravnoteža se poremeti brzo ako je u akvarijumu previše ribica a malo biljaka, ili malo ribica, a mnogo biljaka.

Količina akvarijumskih biljaka zavisi od više parametara: broja ribica, vrste ribica, veličina ribica, zapremine akvarijuma, vrste i površine dna akvarijuma, kao i od osvetljenosti.

Mali akvarijum treba da ima samo dve do tri vrste biljaka. Velikim akvarijumima odgovara "podvodni vrt" u kojem se i kasnije mogu dodavati odgovarajuće biljke.

Dugogodišnje iskustvo akvarista je pokazalo da ribice manje obolevaju u akvarijumima sa mnogo biljaka, nego u akvarijumima u kojima se životni uslovi održavaju tehničkim pomagalima.

Akvarijumske biljke stvaraju prirodno okruženje ribicama i pružaju im sigurnost.

Dobro održavan akvarijum sa biljkama zahteva veoma malo hemijske filtracije.

Akvarijumske biljke gaje bakterije koje doprinose da se otpaci iz akvarijuma brže otklone, redukuju nitrate i sprečavaju rast algi. U akvarijumima u kojima nema dovoljno biljaka sakupljaju se otrovne materije, voda se veoma brzo prlja i muti.

Pročitano 3467 puta

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Urbane životinje Biljke u akvarijumu