Artnit

Ponedeljak, 29 Juli 2013 20:10

Drozd - putnik kroz polja Istaknut

Drozd živi u najvećem delu Evrope, a većina vrsta veoma lepo peva. Njegova pesma je slična pesmi slavuja. Nastanjuje šumovita područja. Englesko ime za drozda, vodi poreklo iz XI veka od anglo-saksonske složenice feldefare, što znači putnik kroz polja. Veruje se da je ime dobio zato što se često kreće u potrazi za hranom.

Drozd je najčešće sive ili smeđe boje, a krila su jarkih boja. Dug je 22 do 24 santimetara, raspon krila je 34 santimetara. Rep ima dvanaest pera. Mužjak se razlikuje od ženke samo po veličini, Perje mladih ima na gornjoj strani žučkaste duguljaste i smeđe mrlje.

Drozd je sjajan pevač, i peva veći deo godine. Njegove glasovne mogućnosti su nalik slavuju. Njegova pesma je raznovrsna - snažni tonovi poput frule sa tankim sitnim cvrkutom menjaju se veoma savršeno, uz ponavljanje svakog tona.

Drozd se gnezdi u rano proleće, dok su još noći hladne po niskim izbojcima stabala, grmovima, obično na 2 do 4 metra visine uz rubove šume. Uglavnom bira stabla koja prva ozelene, kao što su bukva ili grab. Gnezdo najčešće pravi od sitnih grančica, a unutrašnjost "presvlači" trulim drvetom.

Drozdovi su monogamni, ali ako im se ukaže prilika pare se sa drugim jedinkama. Za prvo leglo ženka snese 5 do 6, za drugo leglo 4 do 5 plavičasto-zelenkastih jaja sa tačkicama. Posle 14 dana izležu se ptići koje ženka greje do 8 dana. Oba roditelja pomažu u podizanju ptića.

Tokom jeseni, zime i proleća drozdovi čine velika jata. Ta jata lutaju po prirodi tražeći hranu. Veliki deo njihove hrane čine puževi koje vešto izvlače iz kućice. Svaki drozd na svojoj teritoriji ima jedan kamen ili panj, gde doleće sa pužem i razbija ga udarajući kućicom u tvrdu podlogu. Pošto razbije kućicu ili popuste mišiči puža, on uzima svoj obrok. Hrane se i insektima, crvolikim životinjama i bobicama sa drveća.

Drozd je ptica selica i spada u ugrožene vrste ptica.

Pročitano 7172 puta Poslednji put izmenjeno Ponedeljak, 31 Decembar 2018 11:40

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Urbane životinje Drozd - putnik kroz polja