Artnit

Četvrtak, 06 Juni 2013 19:52

Fazan - živopisna ptica Istaknut

Charles Tunnicliffe - Prikaz fazana Charles Tunnicliffe - Prikaz fazana

Fazan je ptica iz reda poljskih koka. Potiče iz srednje Azije i veruje se da je u srodstvu sa divljim kokošima koje žive u džunglama Indije i Indonezije. Stari Rimljani su fazana doneli u Evropu. Danas fazan živi u celom svetu i postoji više od 35 različitih vrsta. Naseljava pretežno šumarke, livade, predele oko rečne obale, polja i njive. Parkovi, šume i druge zelene površine gradova ponekad postaju njegovo stanište.

Fazan je velika ptica. Mužjak, zvani petao može da poraste od 50 do 90 santimetara. Mužjak je veći, ponekad i duplo veći od ženke. Njegovo jarko obojeno perje je pretežno braon boje, dok je glava zeleno-plave boje. Oko očiju se nalaze pera crvene boje, a oko vrata se, kod nekih podvrsta, nalazi prsten bele boje. Ženka, zvana koka nema tako živopisan izgled. Njeno perje je sive ili braon boje. U prirodi obično na jednog mužjaka dolazi pet do šest ženki fazana.

Fazani lete na kratkim distancama, ali mogu i da trče brzo po zemlji. Poleću naglo i bučno, i obično beže od problema.

Svakog proleća tipičan mužjak obeležava svoju teritoriju i svoj "harem" koji obično ima od tri do sedam ženki. On brani svoju teritoriju i svoj "harem" od agresivnih rivala. Ovakvi susreti mogu da dovedu do žestoke borbe.

Fazani se gnezde na zemlji. Parenje fazana počinje sredinom marta. Jedan mužjak može da oplodi i preko deset ženki. Ženka snese 8 do 12 velikih žućkasto-sivih ili zelenkastih jaja na kojima leži četiri nedelje.

O fazančićima brine i hrani ih ženka. Fazančićima nakon izleganja odmah počinje da raste perje. Već posle dve nedelje mogu da lete kratko, a osamostaljuju se nakon deset nedelja.

Fazani se uglavnom hrane semenkama, žitaricama, bobicama, a povremeno insektima, crvima, žabama, puževima, gušterima, poljskim miševima i drugim sitnim kičmenjacima. Uz hranu uzimaju i sitne kamenčiće koji u stomaku služe za mlevenje hrane.

Populacija fazana se smanjuje uglavnom zbog gubitka staništa i prekomernog lova. Smatra se da je oko 80 odsto fazana, koji se ulove staro samo nekoliko meseci, tako da nema svoje potomstvo. Nepovoljni vremenski uslovi, intenzivno gajenje kultura i korišćenje pesticida su, takođe uzroci smanjivanja njihove populacije.

Prirodni neprijatelji fazana su lisica, divlja mačka, jastreb, kuna, a za mlade i lasica, soko i tvor. Jaja fazana uništavaju štetočine, ali i ljudi.

Tokom dana fazani se od predatora kriju u gustišu - visokoj travi, korovu, trstici ili grmlju. Noć obično provedu na nekoj visokoj grani, da bi izbegli iznenadni susret sa predatorima.

Pročitano 12335 puta Poslednji put izmenjeno Subota, 23 Maj 2015 12:40

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Urbane životinje Fazan - živopisna ptica