Artnit

Petak, 31 Maj 2013 19:31

Ćuk - ćuuuk, ćuuuk, ćuuuk Istaknut

Ćuk je ptica grabljivica iz porodice sova, poznata po svojoj noćnoj pesmi, koja se ponavlja u razmacima od tri sekunde. Naseljava retke šume, parkove, voćnjake, vrtove, kamenjare. Može da se navikne na čoveka i živi u njegovoj neposrednoj blizini. Danas se ćuk ubraja među najugroženije vrste ptica.

Ćuk je uglavnom sedeća vrsta. Dug je od 19 do 21 santimetara, sa rasponom krila od 55 do 60 santimetara, a teži do 90 grama.

Ćuk ima malu okruglu glavu sa krupnim žutim očima i belim obrvama koje mu daju oštar izgled. Na vrhu glave su dva uzdignuta čuperka. Na nogama obično ima tri prsta sa kandžama. Rep je veoma kratak. Perje odraslih ćukova je braon sa belim pegama na leđima i belom prugom na stomačnom delu. Ptići su tamniji i nemaju bele pege kao odrasli ćukovi.

Vid ćuka je veoma razvijen. On bolje vidi noću nego ljudi danju, a danju vidi skoro kao i ljudi. Oči ćuka su na naličju glave, što mu omogućava da gleda u bilo koji objekat sa oba oka istovremeno, i da upoređujući uglove sa ove dve različite tačke, može da utvrdi koliko je taj objekat udaljen od njega. Vrebajući svoj plen može da okreće glavu za 180 stepeni dok miruje. Takođe, ima mogućnost vidnog polja od 270 stepeni, što znači da može da gleda "iza sebe".

Ćuk je vrstan letač u mraku, potpomognut izrazito dobrim noćnim vidom. Zbog izuzetno mekanog perja, kroz vazduh se kreće bešumno.

Ćuk je u potpunosti noćna ptica, koja dane provodi skrivena u dupljama ili krošnjama drveća, a tokom noći intenzivno lovi. Njegov plen su uglavnom krupni insekti, a povremeno lovi i male sisare, ptice, gmizavce i vodozemce. To su često životinje koje nisu našle noćno skrovište, i one životinje koje imaju određene noćne aktivnosti. Plen hvata nožnim kandžama, često u letu, i uglavnom ga nosi na sigurno mesto gde ga jede, pridržavajući ga kandžama na nogama dok otkida oštrim kljunom zalogaje. Manji plen odmah guta u celosti.

Ćukovi se gnezde u pukotinama stena, dupljama drveća i napuštenim gnezdima. Takođe, se nastanjuju u napuštenim zgradama, onima koje imaju prostor pogodan da im bude gnezdo.

Ženka položi tri do četiri ovalna bela jaja na kojima samo ona leži, a mužjak joj donosi hranu. Ptići se legu nakon oko četiri nedelje, a podižu ih oba roditelja. Mužjakova duplja mora biti u vidnom polju ženkinog, radi prehranjivanja ptića, i osim parenja nije poznat fizički kontakt između mužjaka i ženke. Ptići napuštaju gnezdo kada su stari oko četiri nedelje, pre nego što su sposobni za let. Zato ostaju u blizini gnezda još nekoliko nedelja, dok ne postanu sposobni za samostalan život. Penju se po granama i glasanjem obaveštavaju roditelje o svom položaju.

Ćuk je ptica selica i zimu provodi u Africi južno od Sahare. O seobama ove tajanstvene vrste se ne zna mnogo.

Poslednjih godina broj ćukova opada i zato se smatra ugroženom vrstom. Najviše su ugroženi nedostatkom hrane i mesta za gnežđenje, ali su i žrtva ljudskog bezumlja i sujeverja.

Pročitano 16805 puta Poslednji put izmenjeno Četvrtak, 25 April 2019 10:45

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Urbane životinje Ćuk - ćuuuk, ćuuuk, ćuuuk