Artnit

Ponedeljak, 20 Maj 2013 21:31

Senica - mala živahna ptica Istaknut

Senice su česte i brojne širom Evrope i Azije u svim vrstama šuma, a najčešće u listopadnim. Postoji oko 60 vrsta senica. Danas se mnoge vrste senica naseljavaju oko ljudskih naselja, u parkovima, vrtovima, baštama, dvorištima, jer lako pronalaze hranu.

Senice u Evropi i severozapadnoj Aziji su zelene boje odozgo, a žute odozdo. Senice u Kini, Japanu i severoistočnoj Rusiji su zelene odozgo i bele odozdo, a one u Indiji i jugoistočnoj Aziji su sive odozgo i beličaste odozdo.

Poznate vrste senica su: velika senica (Parus major), plava senica (Parus Cyanistes caeruleus), crnoglava senica (Parus Poecile palustris), planinska senica (Parus Poecile montanus), mrka senica (Parus Poecile lugubris), jelova senica (Parus Peripatus ater), kukmasta senica (Parus Lophophanes cristatus).

Senice su uglavnom male zdepaste šumske ptice. One su u rasponu dužine od 10 do 22 santimetara.

Mnoge senice se okupljaju u jata. One su teritorijalne tokom sezone gnežđenja. Veoma su aktivne, prilagodljive i društvene ptice. One se međusobno pomažu. Mlade senice, ako izgube roditelje, nastavljaju da hrane starije senice iz bližeg gnezda.

Pre februara ili marta senice ne traže potencijalno mesto za gnežđenje. Gnezde se u šupljinama stena, dupljama, pod korenjem, među kamenjem, a neke vrste grade gnezdo i na zemlji. Gnezdo koriste za više gnežđenja. U zavisnosti od vrste u gnezdu se može videti i 13 do 19 šarenih belih jaja.

Senice se hrane najviše semenjem, insektima, a orasima naročito zimi. Obožavaju da jedu crni suncokret, pa čak i sirovi kikiriki koji uhvate između dve nožice i onda ga tako kljuckaju. Ipak, suncokret je najomiljeniji. To je jako korisna ptica, jer se hrani raznim štetočinama, kao što su, na primer gusenice.

Poseban način traganja senice za hranom je vešanje. Senica pregleda lozu, grančice ili lišće iz svih uglova dok visi naopačke.

Senice pripadaju ugroženim vrstama ptica. Jedan vid njihove zaštite je i građenje kućice za njih. Senice mogu biti veoma agresivne, i u jednoj bašti ne treba postaviti dve kućice istog tipa.

Grabljivci koji napadaju kućice i senice su mačke, veverice, miševi, kune, lasice, i ptice poput detlića, kopca, svrake, kreje, vrane. Bodljikava žica ili trnovite grančice ruže iznad i ispod kućice zaustavljaju većinu sisara. I pored primene insekticida pčele i ose će ponekad zauzeti kućicu. S obzirom da mnogi insekti senica mogu služiti kao hrana, najbolje je ostaviti ih na miru.

Pročitano 30781 puta Poslednji put izmenjeno Četvrtak, 27 Decembar 2018 12:06

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Urbane životinje Senica - mala živahna ptica