Artnit

Nedelja, 03 Januar 2021 12:15

Bela sprutka - jedna od najrasprostranjenijih obalnih ptica na svetu Istaknut

Bela sprutka je jedna od najrasprostranjenijih obalnih ptica na svetu. Gnezdi se na krajnjem severu Azije, Grenlanda i Severne Amerike. Zimu provodi uz obale Evrope, Afrike, istočne i južne Azije, Australije, Severne i Južne Amerike, najčešće na peščanim ili muljevitim plažama, estuarima, zalivima ili koralnim sprudovima, a ređe na kontinentalnim jezerima, barama ili močvarama. U Srbiji je retko prisutna u periodu seobe.

Bela sprutka (Calidris alba) je iz roda šljukarica. Naziv roda Calidris potiče od starogrčke reči kalidris ili skalidris, koja je korišćena u vreme Aristotela za sivu pticu koja se sreće u blizini vode, a naziv vrste alba potiče iz latinskog jezika i znači bela boja.

Bela sprutka je duga 18 do 20 cm, sa rasponom krila 35 do 39 cm, težine 40 do 110 g. Ženke i mužjaci su slični, mada su mužjaci obično malo šareniji. U proleće je gornji deo tela bledosive, stomak i grudi bele boje, a kljun i noge crni, dok je zimi njihovo perje sivo-belo. Na krilima ima crno oivičenu, široku belu prugu koja se jasno vidi dok leti. Za razliku od ostalih sprutki koje imaju četiri prsta na stopalu, tri su okrenuta napred, a četvrti je zakržljao i okrenut je unazad ona nema četvrti zakržljali prst.

Tokom večeg dela godine bele sprutke žive u tesno zbijenim jatima. Jato može imati samo 80 jedinki. Oni se jataju sa ostalim obalnim pticama tokom zime i seobe.

Parovi se obično formiraju ubrzo nakon što su bele sprutke stigle na uzgajališta, uglavnom krajem maja i početkom juna. Mužjaci, a ponekad i ženke izvode složene letove praćene vokalizacijama. Oni pomeraju glavu s jedne na drugu stranu dok lete i brzo lepršaju krilima, kratko klizaju i pevaju. Ponekad se više ptica prikazuje zajedno.

Ženka pravi gnezdo na tlu i može ga obložiti lišćem i lišajevima. Ona polaže 4 zelenkasto-braon pegava jaja, obično u intervalima od oko jedno dnevno, krajem juna ili početkom jula. Na jajima leži 23 do 27 dana, ali ako se inkubacija odloži, može trajati i do 32 dana. Mužjak i ženka brinu o ptićima 17 do 21 dana. Ako ženka položi 2 legla, mužjak ostaje sa prvim leglom, a ženka gaji drugo leglo.

Bela sprutka se hrani na ivici vode ispipavanjem peska kljunom. Jede male životinje na plaži, poput čekinjastih crva, amfipoda, manjih mekušaca i rakova kao i insekte i njihove larve, pauke i druge beskičmenjake.

Bela sprutka spada u ugrožene vrste ptica.

Pročitano 112 puta

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Urbane životinje Bela sprutka - jedna od najrasprostranjenijih obalnih ptica na svetu