Artnit

Četvrtak, 05 Decembar 2019 11:21

Simbolika ptičjeg gnezda Istaknut

Marijana Nort - Napunjeno ptičje gnezdo na bagremovom grmu, Čile Marijana Nort - Napunjeno ptičje gnezdo na bagremovom grmu, Čile

Od antičkih vremena gnezdo je bilo sinonim doma i porodice. Simbol ptičjeg gnezda povezuje se najčešće sa pozitivnim značenjem. Ono može da simboliše srećna vremena i dobre odnose kao i nove početke i zaštitu od štetnih uticaja. Takođe, predstavlja svu ljubav i toplinu, entuzijazam i posvećenost potrebnu za stvaranje najsrećnijih domova.

Legenda kaže da će prosperitet doći u bilo koji dom u kome se nalazi gnezdo za ptice. Ova legenda seže do Islanda, Švedske i Nemačke. Mnogo različitih verzija legende uključuje u taj napredak: zdravlje, sreću, prijateljstvo.

U vedskim tekstovima, najstarijim spomenicima sanskritske književnosti ptičje gnezdo, to gotovo nedostupno utočište skriveno na vrhu stabla je slika raja, najuzvišenijeg boravišta u koje će duša stupiti ako uspe da doleti do njega oslobodivši se ljudskog tereta.

Gnezdo ptica se često dodaje slavljima. Gnezdo za ptice, ptica koja sedi na svom gnezdu ili jednostavna ptica su najprirodniji od svih ukrasa koji se postavljaju u ili na vrh grane na božićnom ili novogodišnjem drvetu.

Pročitano 1211 puta

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Urbane životinje Simbolika ptičjeg gnezda